tom-car24.com.pl

Ser feta w sezamowej panierce • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Ser feta w sezamowej panierce

Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser feta - 400 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 100 g
sezam biały - 100 g
olej - 2 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
pomidor bawole serce - 2 szt.
oregano świeże - 3 gałązki
ocet - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
sól - 2 szczypty
natka pietruszki - 4 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYPRAWIAMY SER FETA:
Ser osuszamy i przekrawamy na pół po przekątnej. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przyprawiamy nią fetę. Ser oprószamy też pieprzem według uznania.
2.PANIERUJEMY SER FETA:
Jajka bełtamy w misce. Do dwóch innych misek wsypujemy osobno mąkę i ziarna sezamu. Każdy z trójkątów fety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w sezamie.
3.SMAŻYMY SER FETA:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fetę, aż ziarna sezamu nabiorą złotego koloru. Gotowe kawałki sera odsączamy na kawałkach ręcznika papierowego.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki o boku ok. 2 cm. Listki oregano obrywamy z gałązek i dość grubo siekamy. Pomidory doprawiamy oregano, octem, oliwą, solą i pieprzem i mieszamy.
5.PODAJEMY DANIE:
Fetę, jeszcze ciepłą, podajemy z pomidorami, cebulką i listkami pietruszki.
Ser feta w sezamowej panierce

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYPRAWIAMY SER FETA

Ser osuszamy i przekrawamy na pół po przekątnej. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przyprawiamy nią fetę. Ser oprószamy też pieprzem według uznania.

2

PANIERUJEMY SER FETA

Jajka bełtamy w misce. Do dwóch innych misek wsypujemy osobno mąkę i ziarna sezamu. Każdy z trójkątów fety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w sezamie.

3

SMAŻYMY SER FETA

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fetę, aż ziarna sezamu nabiorą złotego koloru. Gotowe kawałki sera odsączamy na kawałkach ręcznika papierowego.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pomidory myjemy i kroimy w kawałki o boku ok. 2 cm. Listki oregano obrywamy z gałązek i dość grubo siekamy. Pomidory doprawiamy oregano, octem, oliwą, solą i pieprzem i mieszamy.

5

PODAJEMY DANIE

Fetę, jeszcze ciepłą, podajemy z pomidorami, cebulką i listkami pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2752,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

688,2 kcal

🥑

Tłuszcz

49,1 g

🌾

Węglowodany

37,4 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

25,5 g

Podobne przepisy

Ser feta w sezamowej panierce - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl