tom-car24.com.pl

Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych • przepis • składniki • przygotowanie

Przez żołądek do serca? To powiedzenie nabiera mocy, gdy ma się w zanadrzu przepis na muffiny w kształcie serduszek! Są wyjątkowe, bo z konfiturą… z pomidorów czekoladowych. Upiecz je na walentynki!

Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych

Przez żołądek do serca? To powiedzenie nabiera mocy, gdy ma się w zanadrzu przepis na muffiny w kształcie serduszek! Są wyjątkowe, bo z konfiturą… z pomidorów czekoladowych. Upiecz je na walentynki!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 100 g
cukier trzcinowy - 150 g
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 300 g
jajko - 2 szt.
kakao - 30 g
koncentrat pomidorowy - 120 g
mąka pszenna - 250 g
masło - 100 g
mleko - 120 ml
pomidor czerwony - 600 g
orzech laskowy - 50 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
płatki róż - 10 g
śmietana 30% - 200 ml
malina - 50 g
wanilia - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ:
Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.
2.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
3.UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.
4.PIECZEMY MUFFINY:
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).
5.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY:
Czekoladę temperujemyi przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.
6.DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY:
Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.
Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ

Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.

2

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

3

UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.

4

PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).

5

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY

Czekoladę temperujemyi przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.

6

DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7396 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1232,7 kcal

🥑

Tłuszcz

69,8 g

🌾

Węglowodany

134 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy