tom-car24.com.pl

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą

Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

margaryna - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 50 ml
jajko - 4 szt.
cukier - 150 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mąka ziemniaczana - 90 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 20 ml
twaróg sernikowy mielony - 750 g
masło - 15 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO MARGARYNĘ UCIERAMY:
z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie ciągle mieszając, stopniowo dodajemy jajka. MIESZAMY.
2.ZMNIEJSZAMY OBROTY MIKSERA:
i dodajemy przesianą przez sitko mąkę, otarte skórki z limonki i cytryny, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny.
3.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
4.CIASTO ROZSMAROWUJEMY RÓWNOMIERNIE:
na dnie okrągłej formy posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej mąką.
5.CIASTO WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-22 minuty.
6.UPIECZONY SPÓD ODSTAWIAMY:
do przestygnięcia.
7.MASA SEROWA MASŁO:
ucieramy z cukrem wanilinowym, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.
8.STOPNIOWO DODAJEMY 7:
żółtek (białka odstawiamy w 2 miseczkach: 3 białka do bezy i 4 białka do masy serowej).
9.SKŁADNIKI CAŁY CZAS:
mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
10.CIĄGLE MIESZAJĄC, DODAJEMY:
zmielony twaróg.
11.GOTOWĄ MASĘ SEROWĄ:
odstawiamy na chwilę. UBIJAMY PIANĘ Z: 4 białek.
12.DO MASY SEROWEJ:
stopniowo dodajemy przesianą mączkę ziemniaczaną i przesianą mąkę, otarte skórki z cytryny i limonki oraz sok z limonki.
13.NA KOŃCU DODAJEMY:
ubitą pianę.
14.
DELIKATNIE MIESZAMY.
15.MASĘ SEROWĄ RÓWNOMIERNIE:
wylewamy na wcześniej upieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) na 40-45 minut.
16.POD KONIEC PIECZENIA:
sernika ubijamy pianę z 3 białek, stopniowo dodając cukier.
17.PIANĘ WYKŁADAMY NA:
upieczony sernik.
18.CAŁOŚĆ WSTAWIAMY DO:
piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200-210°C (termoobieg, najlepiej z wyłączoną górną grzałką), aż masa białkowa zrobi się lekko złota.
19.SERNIK WYJMUJEMY Z:
formy i odstawiamy do przestygnięcia. DEKORUJEMY PLASTERKAMI: limonki.
Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO MARGARYNĘ UCIERAMY

z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie ciągle mieszając, stopniowo dodajemy jajka. MIESZAMY.

2

ZMNIEJSZAMY OBROTY MIKSERA

i dodajemy przesianą przez sitko mąkę, otarte skórki z limonki i cytryny, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny.

3

DOKŁADNIE MIESZAMY.

4

CIASTO ROZSMAROWUJEMY RÓWNOMIERNIE

na dnie okrągłej formy posmarowanej rozpuszczonym masłem i oprószonej mąką.

5

CIASTO WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-22 minuty.

6

UPIECZONY SPÓD ODSTAWIAMY

do przestygnięcia.

7

MASA SEROWA MASŁO

ucieramy z cukrem wanilinowym, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.

8

STOPNIOWO DODAJEMY 7

żółtek (białka odstawiamy w 2 miseczkach: 3 białka do bezy i 4 białka do masy serowej).

9

SKŁADNIKI CAŁY CZAS

mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy.

10

CIĄGLE MIESZAJĄC, DODAJEMY

zmielony twaróg.

11

GOTOWĄ MASĘ SEROWĄ

odstawiamy na chwilę. UBIJAMY PIANĘ Z: 4 białek.

12

DO MASY SEROWEJ

stopniowo dodajemy przesianą mączkę ziemniaczaną i przesianą mąkę, otarte skórki z cytryny i limonki oraz sok z limonki.

13

NA KOŃCU DODAJEMY

ubitą pianę.

14

DELIKATNIE MIESZAMY.

15

MASĘ SEROWĄ RÓWNOMIERNIE

wylewamy na wcześniej upieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) na 40-45 minut.

16

POD KONIEC PIECZENIA

sernika ubijamy pianę z 3 białek, stopniowo dodając cukier.

17

PIANĘ WYKŁADAMY NA

upieczony sernik.

18

CAŁOŚĆ WSTAWIAMY DO

piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200-210°C (termoobieg, najlepiej z wyłączoną górną grzałką), aż masa białkowa zrobi się lekko złota.

19

SERNIK WYJMUJEMY Z

formy i odstawiamy do przestygnięcia. DEKORUJEMY PLASTERKAMI: limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5979,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,6 g

🌾

Węglowodany

56,0 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy