tom-car24.com.pl

Sernik dyniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.

Sernik dyniowy

Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka maślane - 400 g
masło - 80 g
dynia hokkaido - 300 g
cukier - 120 g
jajko - 4 szt.
mąka ziemniaczana - 50 g
mąka pszenna - 20 g
cukier wanilinowy - 16 g
cukier puder - 2 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
twaróg sernikowy mielony - 100 g
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.
2.BLENDUJEMY DYNIĘ:
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.
4.PIECZEMY SERNIK:
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
5.OZDABIAMY SERNIK:
Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.
7.PODAJEMY SERNIK:
Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.
Sernik dyniowy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka maślane dość drobno siekamy lub kruszymy. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy cynamon, roztopione masło i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy tortownicę i dociskamy ją delikatnie do dna. Spód przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 15 minut.

2

BLENDUJEMY DYNIĘ

Upieczoną dynię obieramy ze skórki i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Dokładnie ją blendujemy, aż powstanie gładka masa.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg sernikowy przekładamy do dużej miski i dodajemy puree dyniowe. W małej miseczce mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z cynamonem. Dodajemy je wraz z cukrem i cukrem waniliowym do sera i puree. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie wbijamy jajka i ponownie krótko, chociaż intensywnie, mieszamy.

4

PIECZEMY SERNIK

Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wygładzamy go, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Sernik studzimy, aby równomiernie opadł, przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

5

OZDABIAMY SERNIK

Cukier puder mieszamy z cynamonem i tak przygotowaną mieszanką oprószamy całe ciasto. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym za pomocą rózgi.

7

PODAJEMY SERNIK

Wystudzony sernik kroimy na kawałki i podajemy z kleksem kremu śmietankowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5118,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

31,9 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy

Sernik dyniowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl