Smażone sajgonki à la sushi • przepis • składniki • przygotowanie
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MARCHEWKĘ
Marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie powstałe wstążki kroimy w jeszcze cieńsze paski. Tak przygotowaną marchewkę skrapiamy sosem sriracha i odkładamy, aby się zamarynowała.
KROIMY SKŁADNIKI
Ogórek przekrawamy na pół i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski (julienne). Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Łososia kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a arkusze nori na sześć części.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SRIRACHA MAYO
Do miseczki dodajemy majonez, sos sriracha oraz skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
ZAWIJAMY SAJGONKO-KANAPKI
Płaty papieru ryżowego, po dwa, namaczamy krótko w zimnej wodzie. Następnie układamy je na posmarowanej wodą desce tak, aby nachodziły na siebie po połowie. Na jednym kawałku nori układamy 1-centymetrową warstwę ryżu i układamy go na środku złożonych papierów ryżowych. Następnie ryż smarujemy sosem, układamy na nim odrobinę marchewki, plasterek łososia, kilka plastrów awokado, trochę ogórka i pędy bambusa i całość przykrywamy drugim kawałkiem nori. Tak przygotowaną kanapkę zawijamy szczelnie w papier ryżowy, aby powstała sajgonka.
SMAŻYMY SAJGONKO-KANAPKI
Przekąski smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż delikatnie się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWO-CZOSNKOWY
Masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i miód przekładamy do miseczki. Czosnek i dymkę bardzo drobno siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki poza dymką przekładamy do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę i ponownie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2511,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
837,3 kcal
Tłuszcz
44,5 g
Węglowodany
81,2 g
Błonnik
6,1 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!

Chrupiące piersi kurczaka z frytkami z batatów
Domowe frytki z batatów i chrupiącej piersi kurczaka w wyjątkowej marynacie majonezowej i panierce z panko i parmezanu to pomysł na obiad idealny. Skuś się na to pyszne połączenie i zachwyć się smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!