tom-car24.com.pl

Smażony seler z boczkiem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Smażony seler z boczkiem i migdałami

Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 60 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pasternak - 600 g
natka pietruszki - 20 g
migdały płatki - 30 g
seler - 1 kg
sól - 1 szczypta
ziemniak - 600 g
boczek surowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY PASTERNAK I ZIEMNIAKI:
Pasternak i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut do miękkości.
2.SMAŻYMY SELER:
Seler obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Plasterki selera smażymy z obu stron, wrzucając je porcjami na niewielką ilość rozgrzanej oliwy. Lekko solimy i po ok. 8 minutach zdejmujemy z ognia, wyjmujemy na talerz. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3.SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ:
Cebule kroimy w kostkę. Boczek kroimy na kawałki. Podsmażamy razem na gorącym tłuszczu pozostałym od smażenia selera przez 2 minuty. Dodajemy płatki migdałów i smażymy przez 1-2 minuty. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy.
4.ROBIMY PURÉE:
Ziemniaki i pasternak odcedzamy. Warzywa rozgniatamy z masłem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Seler podajemy ze smażoną cebulą i boczkiem oraz z purée.
Smażony seler z boczkiem i migdałami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY PASTERNAK I ZIEMNIAKI

Pasternak i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut do miękkości.

2

SMAŻYMY SELER

Seler obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Plasterki selera smażymy z obu stron, wrzucając je porcjami na niewielką ilość rozgrzanej oliwy. Lekko solimy i po ok. 8 minutach zdejmujemy z ognia, wyjmujemy na talerz. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

3

SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ

Cebule kroimy w kostkę. Boczek kroimy na kawałki. Podsmażamy razem na gorącym tłuszczu pozostałym od smażenia selera przez 2 minuty. Dodajemy płatki migdałów i smażymy przez 1-2 minuty. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy.

4

ROBIMY PURÉE

Ziemniaki i pasternak odcedzamy. Warzywa rozgniatamy z masłem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Seler podajemy ze smażoną cebulą i boczkiem oraz z purée.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2526 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

41,4 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy