tom-car24.com.pl

Katsu curry z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Katsu curry z kurczakiem

Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 2 szt.
jajko - 2 szt.
panierka panko - 1 szkl
olej rzepakowy - 50 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
marchew - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
olej sezamowy - 1 łyżeczka
pasta katsu curry - 50 g
woda - 150 ml
ryż jaśminowy - 100 g
sezam czarny - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ROZBIJAMY PIERSI KURCZAKA:
Piersi kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem według uznania. Jajka bełtamy w głębokim talerzu. Na osobny talerz wysypujemy panierkę panko. Każdą z piersi kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Panierowane mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Marchewkę kroimy w cienkie słupki (julienne), a szalotkę siekamy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa krótko smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY:
Do podsmażonych warzyw dodajemy pastę katsu curry i wodę. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
5.PODAJEMY DANIE:
Piersi kurczaka kroimy w paski o szerokości ok. 1,5-2 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie na każdy talerz wykładamy po połowie ugotowanego ryżu, który oprószamy czarnym sezamem. Ryż polewamy sosem curry i układamy na nim kawałki piersi kurczaka.
Katsu curry z kurczakiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZBIJAMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem według uznania. Jajka bełtamy w głębokim talerzu. Na osobny talerz wysypujemy panierkę panko. Każdą z piersi kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Panierowane mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

Marchewkę kroimy w cienkie słupki (julienne), a szalotkę siekamy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa krótko smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY

Do podsmażonych warzyw dodajemy pastę katsu curry i wodę. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

5

PODAJEMY DANIE

Piersi kurczaka kroimy w paski o szerokości ok. 1,5-2 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie na każdy talerz wykładamy po połowie ugotowanego ryżu, który oprószamy czarnym sezamem. Ryż polewamy sosem curry i układamy na nim kawałki piersi kurczaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2754,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1377,3 kcal

🥑

Tłuszcz

40,7 g

🌾

Węglowodany

145,5 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

67,3 g

Podobne przepisy