Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO
mielenia twarogu Przygotuj wcześniej Masło mocno schłódź w lodówce.
TWARÓG ZMIEL TRZYKROTNIE
w maszynce do mielenia.
SPÓD DNO TORTOWNICY
wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
ZIMNE MASŁO POŁĄCZYĆ
z pozostałymi składnikami w naczyniu malaksera lub w misce.
ZEMLEĆ LUB WYROBIĆ
ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta.
SCHŁODZIĆ W LODÓWCE
przez pół godziny.
PO TYM CZASIE
wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy.
NAKŁUĆ WIDELCEM.
PIEC OKOŁO 25
minut w temperaturze 180 stopni.
MASA SEROWA DO
piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
SER Z CUKREM
utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem.
DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW
i energicznie wymieszać rózgą do połączenia.
NA KONIEC WSYPAĆ
skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką.
WYLAĆ MASĘ SEROWĄ
na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy.
WYJĄĆ NACZYNIE Z
wodą z piekarnika.
STUDZIĆ W UCHYLONYM
piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce.
PO SCHŁODZENIU ODDZIELIĆ
delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.
POLEWA ROZPUŚCIĆ NA
parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy.
LEKKO WYSTUDZIĆ, ROZSMAROWAĆ
na wierzchu sernika.
POSYPAĆ SKÓRKĄ
pomarańczową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4932,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,3 kcal
Tłuszcz
15,7 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
0,7 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
Wypróbuj przepis na esencjonalny rosół z warzywami Freshona!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.