tom-car24.com.pl

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie

Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie

Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sok z pomarańczy - 4 łyżki
sok z limonki - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżeczka
skórka limonki tarta - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
miód - 1 duża łyżka
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
krewetki - 700 g
chorizo - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
W misce łączymy sok z pomarańczy, sok z limonki, skórki z cytrusów, oliwę, miód, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.
2.MARYNUJEMY KREWETKI:
Surowe, oczyszczone krewetki wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
3.SKŁADAMY SZASZŁYKI:
Chorizo kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Na każdy patyczek nabijamy naprzemiennie krewetki i plasterki chorizo. Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
4.GRILLUJEMY SZASZŁYKI:
Grill lub kosz airfryera rozgrzewamy do 200°C. Szaszłyki grillujemy po 3 minuty z każdej strony, aż krewetki będą różowe, a chorizo lekko przypieczone i chrupiące.
5.PODAJEMY SZASZŁYKI:
Gotowe szaszłyki serwujemy od razu.
Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

W misce łączymy sok z pomarańczy, sok z limonki, skórki z cytrusów, oliwę, miód, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.

2

MARYNUJEMY KREWETKI

Surowe, oczyszczone krewetki wkładamy do marynaty i delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się przyprawami. Przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

3

SKŁADAMY SZASZŁYKI

Chorizo kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Na każdy patyczek nabijamy naprzemiennie krewetki i plasterki chorizo. Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.

4

GRILLUJEMY SZASZŁYKI

Grill lub kosz airfryera rozgrzewamy do 200°C. Szaszłyki grillujemy po 3 minuty z każdej strony, aż krewetki będą różowe, a chorizo lekko przypieczone i chrupiące.

5

PODAJEMY SZASZŁYKI

Gotowe szaszłyki serwujemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2150,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

430,1 kcal

🥑

Tłuszcz

28,3 g

🌾

Węglowodany

8,2 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

33,7 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl