tom-car24.com.pl

Szpecle ze szpinakiem z serem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.

Szpecle ze szpinakiem z serem

Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
masło - 3 łyżki
mleko - 200 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
wino białe - 100 ml
mąka pszenna - 400 g
ser ementaler - 200 g
Szpinak Baby - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SZPINAKOWE CIASTO:
Mrożony szpinak przekładamy do wrzącej, osolonej wody i pozostawiamy w niej na ok. 5 minut do rozmrożenia. Osączamy na sicie, lekko przy tym odciskając, i drobno miksujemy. Mieszamy z mąką, jajkiem i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto powinno być gęste, jeśli to konieczne, dodajemy więcej mleka. Odstawiamy na 10 minut do spęcznienia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY:
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy wino. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy starty ser i pozostawiamy, aż się stopi, doprawiamy do smaku.
3.GOTUJEMY SZPECLE:
Ciasto szpinakowe przekładamy na sitko do robienia klusek (szpecli). Przecieramy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 3 minuty, a następnie osączamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy wszystkie szpecle będą gotowe. Podajemy z sosem serowym.
Szpecle ze szpinakiem z serem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SZPINAKOWE CIASTO

Mrożony szpinak przekładamy do wrzącej, osolonej wody i pozostawiamy w niej na ok. 5 minut do rozmrożenia. Osączamy na sicie, lekko przy tym odciskając, i drobno miksujemy. Mieszamy z mąką, jajkiem i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto powinno być gęste, jeśli to konieczne, dodajemy więcej mleka. Odstawiamy na 10 minut do spęcznienia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY

Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy wino. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy starty ser i pozostawiamy, aż się stopi, doprawiamy do smaku.

3

GOTUJEMY SZPECLE

Ciasto szpinakowe przekładamy na sitko do robienia klusek (szpecli). Przecieramy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 3 minuty, a następnie osączamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy wszystkie szpecle będą gotowe. Podajemy z sosem serowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3374,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

843,7 kcal

🥑

Tłuszcz

39,6 g

🌾

Węglowodany

82 g

🥬

Błonnik

35,7 g

💪

Białko

35,7 g

Podobne przepisy

Szpecle ze szpinakiem z serem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl