tom-car24.com.pl

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni

Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

burak - 1 szt.
jajko - 5 szt.
cukier - 145 g
mąka ziemniaczana - 150 g
sok z cytryny - 25 ml
sok z buraka - 1 łyżka
śmietana 30% - 500 ml
woda - 50 ml
żelatyna - 20 g
wiśnia - 400 g
cukier puder - 5 g
patyczki czekoladowe - 10 g
kwiatki z cukru - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO BURAKA OBIERAMY:
i ścieramy na tarce.
2.ODSĄCZAMY SOK I:
odkładamy go do późniejszego wykorzystania.
3.JAJA UBIJAMY Z:
cukrem na puszystą masę.
4.BLASZKĘ DO PIECZENIA:
wykładamy papierem do pieczenia.
5.DO UBITYCH JAJ:
z cukrem przesiewamy mączkę ziemniaczaną.
6.BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY:
w celu wymieszania się wszystkich składników.
7.DODAJEMY ODROBINĘ SOKU:
z buraka (kolor rolady po upieczeniu powinien być jasnoróżowy).
8.TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ:
równomiernie rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9.CIASTO PIECZEMY W:
temperaturze 190°C (termoobieg) przez mniej więcej 10-14 minut.
10.PO UPIECZENIU CIASTO:
odstawiamy do wystudzenia.
11.MUS WIŚNIOWY ODSĄCZONE:
z kompotu wiśnie i cukier puder dodajemy do miski, miksujemy, dodajemy sok z 1/2 cytryny i niewielką ilość soku z buraka.
12.W OSOBNEJ MISECZCE:
moczymy żelatynę w wodzie.
13.NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w kuchence mikrofalowej.
14.NASTĘPNIE ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY:
ze zmiksowanymi wiśniami.
15.ŚMIETANKĘ UBIJAMY ZA:
pomocą miksera (uważnie obserwujemy proces ubijania się śmietany, nie możemy dopuścić, by ze śmietany zrobiło się masło).
16.MUS WIŚNIOWY ŁĄCZYMY:
z ubitą śmietanką.
17.OSTUDZONE CIASTO PRZEKŁADAMY:
na pergamin (górą do dołu), z ciasta zdejmujemy papier, na którym się piekło.
18.MUS WIŚNIOWY ROZKŁADAMY:
na całej powierzchni rolady.
19.CHWILĘ CZEKAMY, AŻ:
mus zacznie żelować.
20.ZA POMOCĄ PERGAMINU:
leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
21.DEKORACJA ROLADĘ POSYPUJEMY:
obficie cukrem pudrem.
22.DEKORUJEMY ELEMENTAMI DEKORACYJNYMI:
z czekolady i dragantu.
Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO BURAKA OBIERAMY

i ścieramy na tarce.

2

ODSĄCZAMY SOK I

odkładamy go do późniejszego wykorzystania.

3

JAJA UBIJAMY Z

cukrem na puszystą masę.

4

BLASZKĘ DO PIECZENIA

wykładamy papierem do pieczenia.

5

DO UBITYCH JAJ

z cukrem przesiewamy mączkę ziemniaczaną.

6

BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY

w celu wymieszania się wszystkich składników.

7

DODAJEMY ODROBINĘ SOKU

z buraka (kolor rolady po upieczeniu powinien być jasnoróżowy).

8

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ

równomiernie rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

9

CIASTO PIECZEMY W

temperaturze 190°C (termoobieg) przez mniej więcej 10-14 minut.

10

PO UPIECZENIU CIASTO

odstawiamy do wystudzenia.

11

MUS WIŚNIOWY ODSĄCZONE

z kompotu wiśnie i cukier puder dodajemy do miski, miksujemy, dodajemy sok z 1/2 cytryny i niewielką ilość soku z buraka.

12

W OSOBNEJ MISECZCE

moczymy żelatynę w wodzie.

13

NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w kuchence mikrofalowej.

14

NASTĘPNIE ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY

ze zmiksowanymi wiśniami.

15

ŚMIETANKĘ UBIJAMY ZA

pomocą miksera (uważnie obserwujemy proces ubijania się śmietany, nie możemy dopuścić, by ze śmietany zrobiło się masło).

16

MUS WIŚNIOWY ŁĄCZYMY

z ubitą śmietanką.

17

OSTUDZONE CIASTO PRZEKŁADAMY

na pergamin (górą do dołu), z ciasta zdejmujemy papier, na którym się piekło.

18

MUS WIŚNIOWY ROZKŁADAMY

na całej powierzchni rolady.

19

CHWILĘ CZEKAMY, AŻ

mus zacznie żelować.

20

ZA POMOCĄ PERGAMINU

leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

21

DEKORACJA ROLADĘ POSYPUJEMY

obficie cukrem pudrem.

22

DEKORUJEMY ELEMENTAMI DEKORACYJNYMI

z czekolady i dragantu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3448 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

344,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

52,1 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy