Tarta z makiem • przepis • składniki • przygotowanie
Gratka dla fanów maku! Słodka tarta z masą makową i mnóstwem bakalii!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4756,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
594,5 kcal
Tłuszcz
33,6 g
Węglowodany
66,5 g
Błonnik
11,0 g
Białko
11,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Jajka po rosyjsku
To idealna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanie, którą szybko przygotujesz w swojej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.

Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!