tom-car24.com.pl

Wegetariańskie maki sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Wegetariańskie maki sushi

Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 0,5 szt.
cukier - 1 łyżka
ogórek - 0,5 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
limonka - 0,5 szt.
ocet ryżowy - 3 łyżki
ryż do sushi - 250 g
wasabi - 43 g
liście alg morskich - 4 szt.
imbir marynowany różowy - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ NA SUSHI:
Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ:
Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim zalewę octową i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).
3.ROBIMY SUSHI:
1 listek nori układamy na macie do przygotowywania sushi. Nakładamy warstwę ryżu o grubości 1 cm, pozostawiając wzdłuż górnego boku 1 cm wolnego miejsca. Podczas przygotowywania ręce zwilżamy od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku ryżu rozprowadzamy bardzo małą ilość wasabi, układamy na nim kilka pasków ogórków, awokado i całość zwijamy od dołu za pomocą maty, dobrze przyciskając. Roladę kroimy ostrym nożem na 8 kawałków. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.
Wegetariańskie maki sushi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ NA SUSHI

Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ

Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim zalewę octową i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).

3

ROBIMY SUSHI

1 listek nori układamy na macie do przygotowywania sushi. Nakładamy warstwę ryżu o grubości 1 cm, pozostawiając wzdłuż górnego boku 1 cm wolnego miejsca. Podczas przygotowywania ręce zwilżamy od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku ryżu rozprowadzamy bardzo małą ilość wasabi, układamy na nim kilka pasków ogórków, awokado i całość zwijamy od dołu za pomocą maty, dobrze przyciskając. Roladę kroimy ostrym nożem na 8 kawałków. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1338,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,7 kcal

🥑

Tłuszcz

5,2 g

🌾

Węglowodany

63,9 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

8,1 g

Podobne przepisy

Wegetariańskie maki sushi - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl