tom-car24.com.pl

Tort bezowy z likierem jajecznym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Tort bezowy z likierem jajecznym

Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 170 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
sok z cytryny - 1 łyżka
czekolada biała - 100 g
jajko - 4 szt.
likier ajerkoniak - 180 ml
śmietana 30% - 400 g
woda - 40 ml
żelatyna - 15 g
brzoskwinia w syropie - 240 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
2.ŻELATYNĘ NAMOCZ W:
wodzie i odstaw do napęcznienia.
3.SPÓD BEZOWY BIAŁKA:
oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową.
4.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy.
5.POD KONIEC UBIJANIA:
białek dodajemy odrobinę soku z cytryny.
6.BEZĘ UBIJAMY DO:
momentu, kiedy zacznie się błyszczeć.
7.NA PAPIERZE DO:
pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm.
8.PAPIER DO PIECZENIA:
przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek.
9.NA KÓŁKA WYRYSOWANE:
na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego.
10.BEZY WSTAWIAMY DO:
piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem.
11.PO UPŁYWIE 45:
minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku.
12.PO UPIECZENIU BEZY:
odstawiamy do wystygnięcia.
13.KREM JAJECZNY BIAŁĄ:
czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.
14.ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ SMARUJEMY:
jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy.
15.DO MISKI WRZUCAMY:
żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze.
16.DO ŻÓŁTEK STOPNIOWO:
dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze.
17.ŻÓŁTKA Z LIKIEREM:
zdejmujemy z ognia.
18.DO KREMU DODAJEMY:
namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady.
19.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
20.MASĘ ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia (do około 35°C). BARDZO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.
21.DO KREMU DODAJEMY:
odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
22.KREM JAJECZNY NAKŁADAMY:
na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy.
23.NA KREMIE UKŁADAMY:
brzoskwinie pokrojone w kostkę, które lekko zatapiamy w kremie.
24.TAK PRZYGOTOWANY TORT:
wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny. TORT WYJMUJEMY Z: lodówki.
25.DRUGI BEZOWY KRĄŻEK:
kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu.
26.POŁÓWKĘ BRZOSKWINI OPALAMY:
i układamy na wierzchu tortu.
Tort bezowy z likierem jajecznym

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.

2

ŻELATYNĘ NAMOCZ W

wodzie i odstaw do napęcznienia.

3

SPÓD BEZOWY BIAŁKA

oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową.

4

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy.

5

POD KONIEC UBIJANIA

białek dodajemy odrobinę soku z cytryny.

6

BEZĘ UBIJAMY DO

momentu, kiedy zacznie się błyszczeć.

7

NA PAPIERZE DO

pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm.

8

PAPIER DO PIECZENIA

przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek.

9

NA KÓŁKA WYRYSOWANE

na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego.

10

BEZY WSTAWIAMY DO

piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem.

11

PO UPŁYWIE 45

minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku.

12

PO UPIECZENIU BEZY

odstawiamy do wystygnięcia.

13

KREM JAJECZNY BIAŁĄ

czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.

14

ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ SMARUJEMY

jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy.

15

DO MISKI WRZUCAMY

żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze.

16

DO ŻÓŁTEK STOPNIOWO

dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze.

17

ŻÓŁTKA Z LIKIEREM

zdejmujemy z ognia.

18

DO KREMU DODAJEMY

namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady.

19

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

20

MASĘ ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia (do około 35°C). BARDZO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.

21

DO KREMU DODAJEMY

odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.

22

KREM JAJECZNY NAKŁADAMY

na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy.

23

NA KREMIE UKŁADAMY

brzoskwinie pokrojone w kostkę, które lekko zatapiamy w kremie.

24

TAK PRZYGOTOWANY TORT

wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny. TORT WYJMUJEMY Z: lodówki.

25

DRUGI BEZOWY KRĄŻEK

kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu.

26

POŁÓWKĘ BRZOSKWINI OPALAMY

i układamy na wierzchu tortu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4040,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

336,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

35,2 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy