Tort bezowy z likierem jajecznym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
ŻELATYNĘ NAMOCZ W
wodzie i odstaw do napęcznienia.
SPÓD BEZOWY BIAŁKA
oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy.
POD KONIEC UBIJANIA
białek dodajemy odrobinę soku z cytryny.
BEZĘ UBIJAMY DO
momentu, kiedy zacznie się błyszczeć.
NA PAPIERZE DO
pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm.
PAPIER DO PIECZENIA
przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek.
NA KÓŁKA WYRYSOWANE
na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego.
BEZY WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem.
PO UPŁYWIE 45
minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku.
PO UPIECZENIU BEZY
odstawiamy do wystygnięcia.
KREM JAJECZNY BIAŁĄ
czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.
ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ SMARUJEMY
jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy.
DO MISKI WRZUCAMY
żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze.
DO ŻÓŁTEK STOPNIOWO
dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze.
ŻÓŁTKA Z LIKIEREM
zdejmujemy z ognia.
DO KREMU DODAJEMY
namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia (do około 35°C). BARDZO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.
DO KREMU DODAJEMY
odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
KREM JAJECZNY NAKŁADAMY
na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy.
NA KREMIE UKŁADAMY
brzoskwinie pokrojone w kostkę, które lekko zatapiamy w kremie.
TAK PRZYGOTOWANY TORT
wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny. TORT WYJMUJEMY Z: lodówki.
DRUGI BEZOWY KRĄŻEK
kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu.
POŁÓWKĘ BRZOSKWINI OPALAMY
i układamy na wierzchu tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4040,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
35,2 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
Na chłodne wieczory, bez względu na porę roku! Bezalkoholowy grzaniec z pomarańczą rozgrzeje Cię zawsze, kiedy tego potrzebujesz, i pozwoli znaleźć chwilę spokoju i relaksu.

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.

Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!