tom-car24.com.pl

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną

Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 3 szt.
mąka migdałowa - 50 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
mąka pszenna - 200 g
figi suszone - 150 g
cukier trzcinowy - 80 g
cynamon - 2 szczypty
masło - 100 g
migdały - 200 g
miód - 100 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 25 ml
masło orzechowe - 2 łyżki
wiśnie kandyzowane - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO MASŁO UCIERAMY:
z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
2.NASTĘPNIE DODAJEMY KWAŚNĄ:
śmietanę.
3.FIGI KROIMY, ŻURAWINĘ:
kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy.
4.POKROJONE FIGI MIESZAMY:
z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta.
5.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm.
6.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C przez 25-30 minut.
7.KARMELIZOWANE MIGDAŁY MASŁO:
rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód.
8.GDY MASA STANIE:
się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany.
9.DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,:
po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.
10.PO UPŁYWIE 25-30:
minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.
11.PODWYŻSZAMY TEMPERATURĘ W:
piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.
12.CIASTO WYJMUJEMY Z:
tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.
13.ORZECHOWY KREM PRZEKŁADAMY:
do rękawa cukierniczego.
14.TORT DEKORUJEMY KREMEM:
oraz wiśniami kandyzowanymi.
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO MASŁO UCIERAMY

z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

2

NASTĘPNIE DODAJEMY KWAŚNĄ

śmietanę.

3

FIGI KROIMY, ŻURAWINĘ

kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy.

4

POKROJONE FIGI MIESZAMY

z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta.

5

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm.

6

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C przez 25-30 minut.

7

KARMELIZOWANE MIGDAŁY MASŁO

rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód.

8

GDY MASA STANIE

się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany.

9

DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,

po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.

10

PO UPŁYWIE 25-30

minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.

11

PODWYŻSZAMY TEMPERATURĘ W

piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.

12

CIASTO WYJMUJEMY Z

tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.

13

ORZECHOWY KREM PRZEKŁADAMY

do rękawa cukierniczego.

14

TORT DEKORUJEMY KREMEM

oraz wiśniami kandyzowanymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5654,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

471,2 kcal

🥑

Tłuszcz

27,7 g

🌾

Węglowodany

49,8 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl