tom-car24.com.pl

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim

Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 80 g
drożdże suszone - 1 łyżeczka
masło - 100 g
mąka włoska typ 00 - 550 g
miód - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sól - 0,33 łyżeczki
jajko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO NA BRIOSZKI:
Mąkę, cukier i drożdże łączymy w naczyniu robota i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy jajko, letnie mleko, miód i skórkę otartą z pomarańczy. Całość wyrabiamy końcówką haka ok. 10 minut.
2.ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
3.FORMUJEMY BRIOSZKI:
Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 większych kulek (po ok. 80 g każda) i 12 mniejszych (po ok. 15 g każda).
4.PIECZEMY BRIOSZKI:
Jajko rozmącamy z mlekiem w miseczce. Wyrośnięte brioszki smarujemy z wierzchu mieszaniną jajka i mleka za pomocą pędzelka.
Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO NA BRIOSZKI

Mąkę, cukier i drożdże łączymy w naczyniu robota i mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy jajko, letnie mleko, miód i skórkę otartą z pomarańczy. Całość wyrabiamy końcówką haka ok. 10 minut.

2

ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

3

FORMUJEMY BRIOSZKI

Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 większych kulek (po ok. 80 g każda) i 12 mniejszych (po ok. 15 g każda).

4

PIECZEMY BRIOSZKI

Jajko rozmącamy z mlekiem w miseczce. Wyrośnięte brioszki smarujemy z wierzchu mieszaniną jajka i mleka za pomocą pędzelka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3483,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

290,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,4 g

🌾

Węglowodany

44,8 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy