Tortilla de patatas z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Obrane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy je ok. 10-15 minut, aż będą miękkie i rozpadające się.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a szparagi na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Pomidor sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I SMAŻYMY TORTILLĘ
Jajka ubijamy w misce trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, podsmażone ziemniaki, warzywa i drobno pokruszoną fetę.
PODAJEMY TORTILLĘ
Na gorący placek wykładamy poszarpaną mozzarellę. Tortillę dekorujemy listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1112,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
556,4 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
36,3 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z buraczanym pesto
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!