tom-car24.com.pl

Tortille Junajtedillo • przepis • składniki • przygotowanie

W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.

Tortille Junajtedillo

W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 200 g
rukola - 1 garść
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
papryczka jalapeno - 10 g
olej - 2 łyżki
przyprawa do gyrosa - 2 łyżki
tortilla - 1 szt.
awokado - 200 g
limonka - 0,5 szt.
czosnek granulowany - 1 szczypta
pomidor czerwony - 0,5 szt.
ogórek kiszony - 1 szt.
cebula czerwona - 10 g
kolendra świeża - 1 garść
jogurt naturalny - 100 g
czosnek główka - 1 ząbek
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
bazylia świeża - 1 łyżeczka
szczypiorek - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Pomidor i ogórek kroimy w plasterki, a cebulę w drobne piórka. Siekamy kolendrę.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Do miski wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa. Kurczaka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy. Całość umieszczamy na rozgrzanej patelni (nie ma potrzeby dodawać więcej oleju) i smażymy na średnim ogniu.
3.PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE:
Myjemy awokado, kroimy je na pół i usuwamy pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ. Następnie rozgniatamy go widelcem na pastę, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól i czosnek. Całość mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła lub szczypiorek oraz sól i pieprz (według uznania), mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY TORTILLE:
Placki tortilli rozkładamy na blacie kuchennym i smarujemy sosem jogurtowym. Wszystkie składniki układamy bliżej dolnego brzegu, w poziomej linii.
6.ZAWIJAMY TORTILLE:
Z lewej i prawej strony placka robimy zakładki, a następnie chwytamy dolny brzeg i zawijamy go w kierunku górnego brzegu. Tak zawinięte tortille kładziemy podwiniętym brzegiem do dołu na grillu elektrycznym. Opiekamy około 2 minut, aby się lekko zarumieniły.
7.PODAJEMY DANIE:
Tortille kroimy na pół i podajemy z sosem jogurtowym.
Tortille Junajtedillo

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Pomidor i ogórek kroimy w plasterki, a cebulę w drobne piórka. Siekamy kolendrę.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Do miski wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa. Kurczaka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy. Całość umieszczamy na rozgrzanej patelni (nie ma potrzeby dodawać więcej oleju) i smażymy na średnim ogniu.

3

PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE

Myjemy awokado, kroimy je na pół i usuwamy pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ. Następnie rozgniatamy go widelcem na pastę, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól i czosnek. Całość mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła lub szczypiorek oraz sól i pieprz (według uznania), mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY TORTILLE

Placki tortilli rozkładamy na blacie kuchennym i smarujemy sosem jogurtowym. Wszystkie składniki układamy bliżej dolnego brzegu, w poziomej linii.

6

ZAWIJAMY TORTILLE

Z lewej i prawej strony placka robimy zakładki, a następnie chwytamy dolny brzeg i zawijamy go w kierunku górnego brzegu. Tak zawinięte tortille kładziemy podwiniętym brzegiem do dołu na grillu elektrycznym. Opiekamy około 2 minut, aby się lekko zarumieniły.

7

PODAJEMY DANIE

Tortille kroimy na pół i podajemy z sosem jogurtowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1211,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

605,9 kcal

🥑

Tłuszcz

28,5 g

🌾

Węglowodany

52,3 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

36,2 g

Podobne przepisy

Tortille Junajtedillo - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl