tom-car24.com.pl

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka • przepis • składniki • przygotowanie

Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka

Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
bułka tarta - 80 g
cebula czerwona - 1 szt.
mięso mielone wieprzowe - 400 g
krewetki - 400 g
cukier brązowy - 2 szczypty
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 30 g
kolendra świeża - 45 g
limonka - 2 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
arbuz - 0,25 szt.
miód - 2 łyżki
ocet - 3 łyżki
ogórek - 1 szt.
olej słonecznikowy - 4 łyżki
orzechy ziemne niesolone - 3 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
rzodkiewka - 1 pęczek
sos sojowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPECIKI:
Świeżą bazylię i czerwoną cebulę siekamy, dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy oba składniki, raz jeszcze siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy posiekane krewetki, czosnek oraz 40 g bułki tartej. Składniki doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy.
2.UGNIATAMY MIĘSO NA PULPECIKI:
Dodajemy sos sojowy i mieszamy. Dłońmi zwilżonymi wodą ugniatamy mięso. Podczas ugniatania dodajemy porcjami pozostałą część bułki tartej, aż mięso uzyska zwartą konsystencję.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Posiekaną kolendrę wrzucamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz odrobinę brązowego cukru. Następnie składniki zalewamy sosem sojowym, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Do sosu dodajemy sok z 2 limonek. Całość mieszamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY WINEGRET NA SAŁATKĘ:
Miód, ocet spirytusowy, olej słonecznikowy oraz sos sojowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Do miski z winegretem wrzucamy kawałki ogórka oraz półtalarki rzodkiewek, pokrojone orzechy ziemne, pokrojone w paski liście rzodkiewki oraz papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy kawałki miąższu arbuza, delikatnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
6.GRILLUJEMY PULPECIKI KREWETKOWO-WIEPRZOWE:
Dwa duże kawałki folii aluminiowej składamy kilka razy. Folie układamy na naoliwionej kracie mocno rozgrzanego grilla. Mięso kładziemy bezpośrednio na kracie w taki sposób, by patyczki były nad folią. Pulpeciki grillujemy pod przykryciem 6 minut, po 3 minuty z każdej strony.
7.PODAJEMY PULPECIKI Z SAŁATKĄ:
Sałatkę przekładamy do miseczek. Sos podajemy w małych miseczkach. Na talerz wykładamy grillowane pulpeciki. Obok pulpecików stawiamy miseczkę z sosem oraz miseczkę z sałatką.
Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPECIKI

Świeżą bazylię i czerwoną cebulę siekamy, dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy oba składniki, raz jeszcze siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy posiekane krewetki, czosnek oraz 40 g bułki tartej. Składniki doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy.

2

UGNIATAMY MIĘSO NA PULPECIKI

Dodajemy sos sojowy i mieszamy. Dłońmi zwilżonymi wodą ugniatamy mięso. Podczas ugniatania dodajemy porcjami pozostałą część bułki tartej, aż mięso uzyska zwartą konsystencję.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Posiekaną kolendrę wrzucamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz odrobinę brązowego cukru. Następnie składniki zalewamy sosem sojowym, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Do sosu dodajemy sok z 2 limonek. Całość mieszamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY WINEGRET NA SAŁATKĘ

Miód, ocet spirytusowy, olej słonecznikowy oraz sos sojowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Do miski z winegretem wrzucamy kawałki ogórka oraz półtalarki rzodkiewek, pokrojone orzechy ziemne, pokrojone w paski liście rzodkiewki oraz papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy kawałki miąższu arbuza, delikatnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

6

GRILLUJEMY PULPECIKI KREWETKOWO-WIEPRZOWE

Dwa duże kawałki folii aluminiowej składamy kilka razy. Folie układamy na naoliwionej kracie mocno rozgrzanego grilla. Mięso kładziemy bezpośrednio na kracie w taki sposób, by patyczki były nad folią. Pulpeciki grillujemy pod przykryciem 6 minut, po 3 minuty z każdej strony.

7

PODAJEMY PULPECIKI Z SAŁATKĄ

Sałatkę przekładamy do miseczek. Sos podajemy w małych miseczkach. Na talerz wykładamy grillowane pulpeciki. Obok pulpecików stawiamy miseczkę z sosem oraz miseczkę z sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2844,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

711,0 kcal

🥑

Tłuszcz

41,4 g

🌾

Węglowodany

47,5 g

🥬

Błonnik

39,1 g

💪

Białko

39,1 g

Podobne przepisy