tom-car24.com.pl

Wegański łosoś z papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!

Wegański łosoś z papryki

Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapar - 100 g
świeży koperek - 25 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 0,25 łyżeczki
woda - 190 ml
liście alg morskich - 2 szt.
papryka pomarańczowa - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z buraka - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY I OBIERAMY PAPRYKĘ:
Paprykę kroimy na duże kawałki (płaty), usuwając końcówkę i gniazda nasienne. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C, aż skórka zrobi się brązowa.
2.MARYNUJEMY PAPRYKĘ:
W naczyniu blendera lub rozdrabniacza łączymy gorącą wodę, pokruszone arkusze nori, wędzoną paprykę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, sól, oliwę i 2 łyżki zalewy po kaparach. Miksujemy, aż składniki się połączą.
3.PODAJEMY WEGAŃSKIEGO ŁOSOSIA:
Zamarynowane papryki odciskamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Każdy płat papryki delikatnie nacinamy z wierzchu, aby wyglądem przypominał mięso ryby, a następnie smarujemy sokiem z buraków za pomocą pędzelka.
Wegański łosoś z papryki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY I OBIERAMY PAPRYKĘ

Paprykę kroimy na duże kawałki (płaty), usuwając końcówkę i gniazda nasienne. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C, aż skórka zrobi się brązowa.

2

MARYNUJEMY PAPRYKĘ

W naczyniu blendera lub rozdrabniacza łączymy gorącą wodę, pokruszone arkusze nori, wędzoną paprykę, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy, sól, oliwę i 2 łyżki zalewy po kaparach. Miksujemy, aż składniki się połączą.

3

PODAJEMY WEGAŃSKIEGO ŁOSOSIA

Zamarynowane papryki odciskamy z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Każdy płat papryki delikatnie nacinamy z wierzchu, aby wyglądem przypominał mięso ryby, a następnie smarujemy sokiem z buraków za pomocą pędzelka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

422,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

211,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,2 g

🌾

Węglowodany

21,8 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy