tom-car24.com.pl

Wege placki z tartych warzyw • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Wege placki z tartych warzyw

Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
marchew - 3 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
mąka pszenna - 100 g
jajko - 3 szt.
cebula dymka - 2 szt.
skyr naturalny - 300 g
chrzan - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchewki obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchewki na tarce o drobnych oczkach. Cukinię przekładamy na sitko ułożone nad miską i oprószamy solą, aby puściła soki.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Dymkę (zieloną i białą część) i czosnek drobno siekamy. Jajka dokładnie mieszamy i dodajemy do nich tartą marchewkę. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i także dodajemy do miski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do warzyw i jajek dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
3.SMAŻYMY PLACKI:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Porcje masy nakładamy łyżką na patelnię. Placki delikatnie spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
Wege placki z tartych warzyw

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewki obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchewki na tarce o drobnych oczkach. Cukinię przekładamy na sitko ułożone nad miską i oprószamy solą, aby puściła soki.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Dymkę (zieloną i białą część) i czosnek drobno siekamy. Jajka dokładnie mieszamy i dodajemy do nich tartą marchewkę. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i także dodajemy do miski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do warzyw i jajek dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.

3

SMAŻYMY PLACKI

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Porcje masy nakładamy łyżką na patelnię. Placki delikatnie spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1275 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

425 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

46,1 g

🥬

Błonnik

25,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy