Wegańskie placki z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.
PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
706,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
353,2 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
53,6 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Sałatka śledziowa z buraczkami i piernikiem
Co ma piernik do śledzia i buraka? Dzięki przepisowi Kingi te trzy składniki świetnie do siebie pasują! Przygotuj prostą, pyszną i zaskakującą w smaku sałatkę śledziową na świąteczny stół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.

Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
Kanapki, ale bez pieczywa! Na spodzie z batata można ułożyć wspaniałą śniadaniową kompozycję – na przykład taką z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorkami. Pycha!

Kebab w naleśniku
Czy może by coś lepszego niż przepyszne połączenie naleśnika z kebabem? Doskonały pomysł na szybki obiad czy lunch.