tom-car24.com.pl

Wielkanocna babka z pomelo • przepis • składniki • przygotowanie

Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!

Wielkanocna babka z pomelo

Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

budyń waniliowy - 80 g
jajko - 5 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier puder - 10 g
masa cukrowa biała - 100 g
masło - 15 g
mąka pszenna - 20 g
pomelo - 1 szt.
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Masło pokrojone w kostkę ucieramy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Zwiększamy obroty i ubijamy całość na kremową, napowietrzoną masę.
2.FILETUJEMY POMELO:
Skórkę z umytego pomelo ocieramy do miseczki za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Końcówki owocu odcinamy. Usuwamy z pomelo pozostałości skórki (i jej białą, gorzką część).
3.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę przesianą przez sito łączymy w misce z budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką otartą z pomelo. Mieszamy.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
5.DEKORUJEMY BABKĘ:
Pomelo kroimy na cząstki. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko i przekładamy na paterę. Dekorujemy pomelo pokrojonym w ćwiartki i świeżą miętą.
Wielkanocna babka z pomelo

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Masło pokrojone w kostkę ucieramy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Zwiększamy obroty i ubijamy całość na kremową, napowietrzoną masę.

2

FILETUJEMY POMELO

Skórkę z umytego pomelo ocieramy do miseczki za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Końcówki owocu odcinamy. Usuwamy z pomelo pozostałości skórki (i jej białą, gorzką część).

3

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę przesianą przez sito łączymy w misce z budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką otartą z pomelo. Mieszamy.

4

PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

5

DEKORUJEMY BABKĘ

Pomelo kroimy na cząstki. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko i przekładamy na paterę. Dekorujemy pomelo pokrojonym w ćwiartki i świeżą miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4921,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

307,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

4,0 g

💪

Białko

4,0 g

Podobne przepisy