Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i 1 cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy startą marchew i cukinię, a także czosnek. Całość doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy, aż zmiękną.
ŁĄCZYMY WARZYWA Z GROCHEM
Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym wcześniej grochem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy je, aby delikatnie przestygły.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA ZAPIEKANKĘ
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ok. 100 g sera przekładamy do miski. Jajko bełtamy, dodajemy do startego sera wraz z kwaśną śmietaną i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z przestudzonymi warzywami.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Masę grochowo-warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie pozostałą cukinię kroimy w plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Całość oprószamy pozostałym żółtym serem i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2429 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,8 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
34,6 g
Błonnik
7,8 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami
Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!