tom-car24.com.pl

Zielona szakszuka • przepis • składniki • przygotowanie

Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!

Zielona szakszuka

Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
świeży koperek - 25 g
masło - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ser feta - 50 g
sok z cytryny - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szalotka - 1 szt.
orzeszki piniowe - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy.
2.WBIJAMY JAJKA:
W masie warzywnej robimy dwa wgłębienia. Wrzucamy tam po kawałku masła, a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się nieco zetną. Dodajemy pokruszony ser feta i orzeszki piniowe. Ponownie przykrywamy i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie.
3.PODAJEMY SZAKSZUKĘ:
Zdejmujemy szakszukę z ognia, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z kromkami razowego chleba opieczonego w tosterze.
Zielona szakszuka

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy.

2

WBIJAMY JAJKA

W masie warzywnej robimy dwa wgłębienia. Wrzucamy tam po kawałku masła, a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się nieco zetną. Dodajemy pokruszony ser feta i orzeszki piniowe. Ponownie przykrywamy i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie.

3

PODAJEMY SZAKSZUKĘ

Zdejmujemy szakszukę z ognia, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z kromkami razowego chleba opieczonego w tosterze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

835 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

23 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy

Zielona szakszuka - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl