tom-car24.com.pl

Zupa klopsikowa • przepis • składniki • przygotowanie

Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.

Zupa klopsikowa

Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
seler - 0,5 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ziemniak - 6 szt.
mięso mielone wieprzowe - 500 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 50 g
śmietana 18% - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
suszony lubczyk - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
świeży koperek - 0,3 pęczka
natka pietruszki - 3 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO WYWARU:
Wszystkie warzywa z włoszczyzny dokładnie myjemy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Warzywa przekrajamy na mniejsze porcje (połówki lub ćwiartki).
2.GOTUJEMY WYWAR:
W garnku układamy wszystkie warzywa i całość zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.
3.DOPRAWIAMY WYWAR:
Do gotującego się wywaru dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 1,5 godziny.
4.WYCIĄGAMY WARZYWA:
Z wywaru wyciągamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Marchewkę przekrajamy wzdłuż, a potem w plasterki. Odkładamy na bok. Warzywa z zupy można użyć do przyrządzenia pasztetów lub kotletów warzywnych. Wywar dalej gotujemy.
5.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI:
Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, mąkę, śmietanę, bułkę tartą, a także wszystkie przyprawy. Mieszamy.
6.FORMUJEMY KLOPSIKI:
Z mięsnej masy formujemy klopsiki.
7.DODAJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do wywaru.
8.GOTUJEMY KLOPSIKI:
Gotowe klopsiki wrzucamy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy ok. 20 minut.
9.WYKAŃCZAMY ZUPĘ:
Koperek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy i wrzucamy do zupy. Dodajemy też uprzednio pokrojoną w półplasterki marchewkę. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do wywaru. Całość mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
10.PODAJEMY ZUPĘ:
Gotową zupę klopsikową rozlewamy do miseczek i ozdabiamy gałązką pietruszki.
Zupa klopsikowa

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO WYWARU

Wszystkie warzywa z włoszczyzny dokładnie myjemy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Warzywa przekrajamy na mniejsze porcje (połówki lub ćwiartki).

2

GOTUJEMY WYWAR

W garnku układamy wszystkie warzywa i całość zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.

3

DOPRAWIAMY WYWAR

Do gotującego się wywaru dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 1,5 godziny.

4

WYCIĄGAMY WARZYWA

Z wywaru wyciągamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Marchewkę przekrajamy wzdłuż, a potem w plasterki. Odkładamy na bok. Warzywa z zupy można użyć do przyrządzenia pasztetów lub kotletów warzywnych. Wywar dalej gotujemy.

5

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, mąkę, śmietanę, bułkę tartą, a także wszystkie przyprawy. Mieszamy.

6

FORMUJEMY KLOPSIKI

Z mięsnej masy formujemy klopsiki.

7

DODAJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w kostkę i wrzucamy do wywaru.

8

GOTUJEMY KLOPSIKI

Gotowe klopsiki wrzucamy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy ok. 20 minut.

9

WYKAŃCZAMY ZUPĘ

Koperek myjemy i osuszamy. Drobno siekamy i wrzucamy do zupy. Dodajemy też uprzednio pokrojoną w półplasterki marchewkę. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do wywaru. Całość mieszamy i gotujemy przez 5 minut.

10

PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę klopsikową rozlewamy do miseczek i ozdabiamy gałązką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2016,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

504 kcal

🥑

Tłuszcz

22,3 g

🌾

Węglowodany

44,1 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

32,9 g

Podobne przepisy

Zupa klopsikowa - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl