Zupa krem z brokułów z paskami łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŚWIEŻE BROKUŁY
oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły rozmrozić).
CEBULĘ OBRAĆ I
posiekać, wrzucić wraz z brokułami do wrzącego wywaru i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
WYJĄĆ KILKA RÓŻYCZEK,
resztę zmiksować w bulionie na gładką masę.
DODAĆ KWAŚNĄ ŚMIETANĘ
i doprawić do smaku.
DO ZMIKSOWANEGO KREMU
wrzucić wcześniej wyjęte różyczki.
ŁOSOSIA POKROIĆ W
paski.
ZUPĘ ROZLAĆ NA
talerze, udekorować paskami łososia.
WSKAZÓWKA CIABATTĘ, 150
g podpiec w piekarniku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i pokrojoną w kromki podawać do zupy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1048,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
262,1 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
16,9 g
Białko
16,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety śledziowe
Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!

Blok czekoladowy – domowy!
Zobacz, jak przygotować smakołyk, który na pewno pamiętasz z dzieciństwa! Blok czekoladowy w nieco innej wersji – z amarantusem i żurawinami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Meze – grecki talerz przystawek
Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!