tom-car24.com.pl

Zupa z topinamburu z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Zupa z topinamburu z sałatką

Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bób - 100 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
szalotka - 2 szt.
szczypior cebuli - 6 g
chleb razowy - 60 g
pieprz czarny - 1 szczypta
majeranek - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 50 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
podgrzybki - 500 g
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 ml
topinambur - 500 g
woda - 1,5 l
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ KREM:
Topinambur dokładnie myjemy, szorujemy, osuszamy. Przekrawamy na pół, marynujemy w oliwie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 25 minut. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w plasterki — razem smażymy na oleju. Białą część pora kroimy na kawałki. Upieczony topinambur wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, majeranek i por. Zalewamy woda i gotujemy przez 45 minut. Całość miksujemy na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy śmietanę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ DO ZUPY:
Bób gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Obieramy ze skórki. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z bobem. Szalotkę kroimy w kostkę i prażymy wolno na oleju. Chleb kroimy w kostkę i smażymy razem z szalotką przez 5 minut. Studzimy. Dodajemy chleb i cebulkę do bobu. Siekamy szczypiorek, posypujemy nim sałatkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Sałatkę podajemy w zupie.
Zupa z topinamburu z sałatką

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ KREM

Topinambur dokładnie myjemy, szorujemy, osuszamy. Przekrawamy na pół, marynujemy w oliwie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 25 minut. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w plasterki — razem smażymy na oleju. Białą część pora kroimy na kawałki. Upieczony topinambur wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, majeranek i por. Zalewamy woda i gotujemy przez 45 minut. Całość miksujemy na gładka masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy śmietanę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ DO ZUPY

Bób gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Obieramy ze skórki. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z bobem. Szalotkę kroimy w kostkę i prażymy wolno na oleju. Chleb kroimy w kostkę i smażymy razem z szalotką przez 5 minut. Studzimy. Dodajemy chleb i cebulkę do bobu. Siekamy szczypiorek, posypujemy nim sałatkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Sałatkę podajemy w zupie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2952,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

369,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

34,5 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy