Banh mi: wietnamska kanapka z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na kanapkę z kurczakiem w wietnamskim stylu! Przygotuj banh mi ga i sprawdź, jak smakuje jedno z najpopularniejszych dań street food na świecie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
W naczyniu blendera łączymy sos rybny, sos ostrygowy, olej, czosnek, szalotki, skórkę otartą z limonki, drobno posiekaną trawę cytrynową (opcjonalnie), cukier trzcinowy i mieloną paprykę ostrą. Całość dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą pastę.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MARYNOWANYCH WARZYW
Ogórek (bez gniazd nasiennych) i marchew kroimy wjulienneza pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.
PIECZEMY KURCZAKA
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez łączymy w misce z sosem sriracha i miodem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i pieprz. Mieszamy.
SKŁADAMY KANAPKĘ
Upieczone udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oddzielając mięso od kości.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4075,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
509,4 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
54 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze świeżymi owocami! Poznaj przepis na drożdżówkę z brzoskwiniami i borówkami!

Faszerowana dynia piżmowa
Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.