tom-car24.com.pl

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie

Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką

Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza gryczana biała - 200 g
marchew - 6 szt.
cebula - 1 szt.
masło - 50 g
sos sojowy - 4 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
bazylia świeża - 0,5 pęczka
natka pietruszki - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MARCHEWKĘ:
Marchewkę kroimy w półtalarki. W rondelku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej marchewkę. Gotujemy do miękkości.
2.SMAŻYMY CEBULĘ:
W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.
3.PODSMAŻAMY MARCHEWKĘ Z MASŁEM:
Kiedy marchewka się ugotuje, odcedzamy ją (wodę zostawiamy!), a następnie dodajemy masło i podsmażamy, mieszając, aby masło się dobrze rozpuściło i obkleiło marchewkę.
4.GOTUJEMY KASZĘ:
Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i słodką paprykę. Mieszamy. Wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
5.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i marchewkę, mieszamy. Posypujemy posiekaną bazylią lub pietruszką.
Kasza gryczana z podsmażaną marchewką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MARCHEWKĘ

Marchewkę kroimy w półtalarki. W rondelku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej marchewkę. Gotujemy do miękkości.

2

SMAŻYMY CEBULĘ

W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.

3

PODSMAŻAMY MARCHEWKĘ Z MASŁEM

Kiedy marchewka się ugotuje, odcedzamy ją (wodę zostawiamy!), a następnie dodajemy masło i podsmażamy, mieszając, aby masło się dobrze rozpuściło i obkleiło marchewkę.

4

GOTUJEMY KASZĘ

Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i słodką paprykę. Mieszamy. Wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut.

5

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i marchewkę, mieszamy. Posypujemy posiekaną bazylią lub pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1423,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

711,9 kcal

🥑

Tłuszcz

25,1 g

🌾

Węglowodany

102,4 g

🥬

Błonnik

17,6 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy