tom-car24.com.pl

Bigos świąteczny na gęsiej piersi • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj bigosu z suszonymi owocami, grzybami i boczkiem! Podany z piersią gęsi smakuje wyśmienicie!

Bigos świąteczny na gęsiej piersi

Spróbuj bigosu z suszonymi owocami, grzybami i boczkiem! Podany z piersią gęsi smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 500 g
boczek wędzony - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 10 g
liść laurowy - 4 szt.
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 60 g
wino białe - 250 ml
ziele angielskie - 4 szt.
żurawina suszona - 40 g
kapusta kwaszona - 800 g
jabłko zielone - 1 szt.
gęś filet, mrożony - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KAPUSTĘ:
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy, gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojoną białą kapustę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
2.SMAŻYMY PIERSI GĘSI:
Piersi gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kratkę i nacieramy solą oraz pieprzem. Piersi obsmażamy na patelni, zaczynając od strony skóry, aż będą rumiane z obu stron. Studzimy, a następnie kroimy w cienkie plastry.
3.DOPRAWIAMY BIGOS:
Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni po gęsi, zdejmujemy. Na tę samą patelnię wlewamy wino, zagotowujemy i zbieramy „smak” ze smażenia gęsi i boczku z dna patelni (najlepiej drewnianą łyżką). Do kapusty w garnku dodajemy boczek, pokrojone w paski śliwki, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, żurawiny, starte jabłko i wino z patelni. Wszystko razem dusimy ok. 1-1½ godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bigos świąteczny na gęsiej piersi

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KAPUSTĘ

Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy, gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojoną białą kapustę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

2

SMAŻYMY PIERSI GĘSI

Piersi gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kratkę i nacieramy solą oraz pieprzem. Piersi obsmażamy na patelni, zaczynając od strony skóry, aż będą rumiane z obu stron. Studzimy, a następnie kroimy w cienkie plastry.

3

DOPRAWIAMY BIGOS

Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni po gęsi, zdejmujemy. Na tę samą patelnię wlewamy wino, zagotowujemy i zbieramy „smak” ze smażenia gęsi i boczku z dna patelni (najlepiej drewnianą łyżką). Do kapusty w garnku dodajemy boczek, pokrojone w paski śliwki, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, żurawiny, starte jabłko i wino z patelni. Wszystko razem dusimy ok. 1-1½ godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2077,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

346,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,2 g

🌾

Węglowodany

30,7 g

🥬

Błonnik

16 g

💪

Białko

16 g

Podobne przepisy

Bigos świąteczny na gęsiej piersi - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl