tom-car24.com.pl

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią • przepis • składniki • przygotowanie

Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią

Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka kajzerka - 1 szt.
bułka tarta - 50 g
jajko - 1 szt.
mięso mielone wieprzowe - 500 g
mleko - 50 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
smalec - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
ogórek - 2 szt.
świeży koperek - 1 łyżeczka
młode ziemniaki - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.NAMACZAMY BUŁKĘ:
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
2.SMAŻYMY CEBULĘ:
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY:
W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą. Dodajemy bułkę dokładnie odciśniętą z mleka, jajko, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość wyrabiamy dłonią, aż mięso połączy się z pozostałymi składnikami w jednolitą masę.
4.FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY:
Z dokładnie wyrobionego mięsa formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni, na rozgrzanym smalcu (lub maśle klarowanym) ok. 3-4 minut z każdej strony – początkowo na dużym ogniu, który po kilku chwilach zmniejszamy.
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAMACZAMY BUŁKĘ

Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.

2

SMAŻYMY CEBULĘ

Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą. Dodajemy bułkę dokładnie odciśniętą z mleka, jajko, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość wyrabiamy dłonią, aż mięso połączy się z pozostałymi składnikami w jednolitą masę.

4

FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Z dokładnie wyrobionego mięsa formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni, na rozgrzanym smalcu (lub maśle klarowanym) ok. 3-4 minut z każdej strony – początkowo na dużym ogniu, który po kilku chwilach zmniejszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2262,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

565,7 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

45 g

🥬

Błonnik

32,5 g

💪

Białko

32,5 g

Podobne przepisy