tom-car24.com.pl

Comber z jelenia • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Comber z jelenia

Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
trudny

Składniki

ocet balsamiczny - 50 ml
burak - 4 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
olej - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 16 g
wino czerwone - 300 ml
ziele angielskie - 5 szt.
jałowiec - 2 szt.
orzeszki piniowe - 2 łyżki
comber - 800 g
mięta świeża - 2 łyżki
miód - 50 g
porzeczka - 200 g
whisky - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA:
Comber z jelenia czyścimy, wykrawając wszystkie ścięgna i błony. Owoce jałowca i orzeszki pinii rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Zalewamy nią comber z jelenia tak, aby mięso w całości było przykryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie comber wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem.
2.PRZESMAŻAMY I PIECZEMY MIĘSO:
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, tak aby było brązowe. Przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy mięso na 10 minut. Tuz przed samym podaniem wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 4 minuty. Następnie kroimy na kawałki o wielkości 2 cm.
3.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C ok. 80 minut. Aby sprawdzić, czy są już miękkie, wbijamy w nie wykałaczkę. Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę 1 x 1 cm i przekładamy do miski. Orzeszki prażymy na suchej patelni, mieszając, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Przekładamy na deskę i siekamy. Dodajemy do buraków razem z octem, miodem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.
4.KARMELIZUJEMY PORZECZKI:
Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy whisky. Gotujemy chwilę, aby alkohol odparował. Dokładamy porzeczki i podgrzewamy – nie rozgotowujemy owoców.
Comber z jelenia

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA

Comber z jelenia czyścimy, wykrawając wszystkie ścięgna i błony. Owoce jałowca i orzeszki pinii rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Zalewamy nią comber z jelenia tak, aby mięso w całości było przykryte. Naczynie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie comber wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2

PRZESMAŻAMY I PIECZEMY MIĘSO

Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, tak aby było brązowe. Przekładamy na blachę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy mięso na 10 minut. Tuz przed samym podaniem wkładamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 4 minuty. Następnie kroimy na kawałki o wielkości 2 cm.

3

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C ok. 80 minut. Aby sprawdzić, czy są już miękkie, wbijamy w nie wykałaczkę. Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę 1 x 1 cm i przekładamy do miski. Orzeszki prażymy na suchej patelni, mieszając, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Przekładamy na deskę i siekamy. Dodajemy do buraków razem z octem, miodem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

4

KARMELIZUJEMY PORZECZKI

Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy whisky. Gotujemy chwilę, aby alkohol odparował. Dokładamy porzeczki i podgrzewamy – nie rozgotowujemy owoców.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2862 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,4 kcal

🥑

Tłuszcz

18,1 g

🌾

Węglowodany

50,2 g

🥬

Błonnik

40,2 g

💪

Białko

40,2 g

Podobne przepisy

Comber z jelenia - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl