Domowe ogórki małosolne • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYPEŁNIAMY SŁOIKI
Na dnie dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (lub kamionkowego naczynia) układamy połowę umytego kopru i chrzan pokrojony w słupki. Końcówki umytych ogórków odcinamy. Ogórki wkładamy do słoików, zostawiając nieco miejsca na resztę składników.
ZALEWAMY OGÓRKI
Ogórki zalewamy gorącą, osoloną wodą. Słoiki nakrywamy gazą. Gazę mocujemy za pomocą gumek recepturek lub sznurka. Jeśli do przygotowania ogórków małosolnych wykorzystujemy naczynie kamionkowe, nakrywamy je talerzem tak, by umożliwić dopływ powietrza.
ODSTAWIAMY OGÓRKI
Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Gotowe ogórki małosolne przechowujemy do 7 dni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
452,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
37,7 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
6,9 g
Błonnik
1,3 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owocowe smoothie dla dzieci
Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne, pożywne smoothie! Przygotuj je razem z Darią Ładochą!

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przysmak czekoladowy
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!

Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tropikalne smoothie z liczi
Do urlopu daleko, a Ty masz ochotę na odrobinę egzotyki? Kuracja koktajlem z liczi, ananasa i bananów trochę pomaga.

Domowe majonezy smakowe
Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.