tom-car24.com.pl

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie

Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim

Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szalotka - 2 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ser gorgonzola - 200 g
Szpinak Baby - 100 g
pieczarka - 16 szt.
anchois - 2 szt.
majonez - 3 łyżki
pieczarki marynowane - 6 szt.
natka pietruszki - 10 g
ogórek konserwowy - 2 szt.
sok z cytryny - 25 ml
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.BLANSZUJEMY SZPINAK:
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW FARSZU:
Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.
3.FASZERUJEMY I PIECZEMY PIECZARKI:
Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.
5.PODAJEMY PIECZARKI:
Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.
Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLANSZUJEMY SZPINAK

Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW FARSZU

Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.

3

FASZERUJEMY I PIECZEMY PIECZARKI

Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.

5

PODAJEMY PIECZARKI

Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1752,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

438,1 kcal

🥑

Tłuszcz

29,2 g

🌾

Węglowodany

26,6 g

🥬

Błonnik

18,8 g

💪

Białko

18,8 g

Podobne przepisy