tom-car24.com.pl

Faworki z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie

Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Faworki z piekarnika

Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 500 g
jajko - 3 szt.
śmietana 18% - 60 g
masło - 25 g
wódka - 20 ml
proszek do pieczenia - 5 g
sól - 1 szczypta
cukier puder - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY MĄKĘ ZE ŚMIETANĄ:
Do miski dodajemy śmietanę, a następnie przesiewamy do niej mąkę.
2.DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI:
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka przelewamy do kubka, a żółtka dodajemy do miski (białka można wykorzystać do jajecznicy, omletu lub przygotowania domowych, chrupiących bezików). Dodajemy także masło, proszek do pieczenia oraz sól i wódkę. Mieszamy.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Gdy składniki się wymieszają, zaczynamy zagniatać ciasto, a potem owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
4.PRZYGOTOWUJEMY FAWORKI:
Wyciągamy ciasto z lodówki i uderzamy w nie wałkiem, a potem składamy na pół i znowu powtarzamy czynność. Robimy to kilkukrotnie. Gdy ciasto będzie napowietrzone, wałkujemy je na grubość ok. 3-4 mm.
5.WYCINAMY FAWORKI:
Wycinamy z ciasta podłużne paski. Przecinamy je na środku i przekładamy dłuższy bok przez środek paska, a następnie skręcamy w rulonik, tak aby stworzyć charakterystyczny kształt przypominający kokardkę lub skrzydełka.
6.PIECZEMY FAWORKI:
Układamy faworki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy przez 7-8 minut, aż staną się rumiane.
7.POSYPUJEMY FAWORKI CUKREM PUDREM:
Po wypieczeniu wykładamy faworki na talerz, lekko studzimy, po czym obsypujemy je solidnie cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Faworki z piekarnika

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY MĄKĘ ZE ŚMIETANĄ

Do miski dodajemy śmietanę, a następnie przesiewamy do niej mąkę.

2

DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka przelewamy do kubka, a żółtka dodajemy do miski (białka można wykorzystać do jajecznicy, omletu lub przygotowania domowych, chrupiących bezików). Dodajemy także masło, proszek do pieczenia oraz sól i wódkę. Mieszamy.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Gdy składniki się wymieszają, zaczynamy zagniatać ciasto, a potem owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

4

PRZYGOTOWUJEMY FAWORKI

Wyciągamy ciasto z lodówki i uderzamy w nie wałkiem, a potem składamy na pół i znowu powtarzamy czynność. Robimy to kilkukrotnie. Gdy ciasto będzie napowietrzone, wałkujemy je na grubość ok. 3-4 mm.

5

WYCINAMY FAWORKI

Wycinamy z ciasta podłużne paski. Przecinamy je na środku i przekładamy dłuższy bok przez środek paska, a następnie skręcamy w rulonik, tak aby stworzyć charakterystyczny kształt przypominający kokardkę lub skrzydełka.

6

PIECZEMY FAWORKI

Układamy faworki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy przez 7-8 minut, aż staną się rumiane.

7

POSYPUJEMY FAWORKI CUKREM PUDREM

Po wypieczeniu wykładamy faworki na talerz, lekko studzimy, po czym obsypujemy je solidnie cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2630,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

526,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

90 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy