Faworki z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie
Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY MĄKĘ ZE ŚMIETANĄ
Do miski dodajemy śmietanę, a następnie przesiewamy do niej mąkę.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka przelewamy do kubka, a żółtka dodajemy do miski (białka można wykorzystać do jajecznicy, omletu lub przygotowania domowych, chrupiących bezików). Dodajemy także masło, proszek do pieczenia oraz sól i wódkę. Mieszamy.
ZAGNIATAMY CIASTO
Gdy składniki się wymieszają, zaczynamy zagniatać ciasto, a potem owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY FAWORKI
Wyciągamy ciasto z lodówki i uderzamy w nie wałkiem, a potem składamy na pół i znowu powtarzamy czynność. Robimy to kilkukrotnie. Gdy ciasto będzie napowietrzone, wałkujemy je na grubość ok. 3-4 mm.
WYCINAMY FAWORKI
Wycinamy z ciasta podłużne paski. Przecinamy je na środku i przekładamy dłuższy bok przez środek paska, a następnie skręcamy w rulonik, tak aby stworzyć charakterystyczny kształt przypominający kokardkę lub skrzydełka.
PIECZEMY FAWORKI
Układamy faworki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy przez 7-8 minut, aż staną się rumiane.
POSYPUJEMY FAWORKI CUKREM PUDREM
Po wypieczeniu wykładamy faworki na talerz, lekko studzimy, po czym obsypujemy je solidnie cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2630,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
526,1 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
90 g
Błonnik
0 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki bananowe z czekoladą
Ekspresowe, puszyste placuszki bananowe idealne na leniwe śniadanie. Wypróbuj ten przepis z dodatkową porcją białka i rozpocznij nowy dzień na słodko!

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!