Gofry bananowe z polewą czekoladową • przepis • składniki • przygotowanie
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Banan obieramy, miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, śmietanę i mleko, całość mieszamy trzepaczką. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę bananową i mieszamy, następnie dodajemy mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia. Na końcu łączymy całość z ubitymi białkami. Ciasto odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Czekoladę siekamy. 250 g śmietanki ubijamy na sztywno wraz z brązowym cukrem i nasionkami z laski wanilii. Schładzamy w lodówce. Pozostałą śmietankę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Sos trzymamy w ciepłym miejscu.
PIECZEMY GOFRY
Ciasto ponownie mieszamy i w lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry, jeden po drugim. Trzymamy w ciepłym miejscu aż do momentu upieczenia wszystkich gofrów. Gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3796 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,5 kcal
Tłuszcz
29,1 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.

Smażone okonie z chlebową sałatką
Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!