tom-car24.com.pl

Grochówka rybna • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Grochówka rybna

Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 400 g
groch - 250 g
kiełbasa śląska - 200 g
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pieprz biały - 1 szczypta
natka pietruszki - 5 g
olej - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 200 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 2 łyżki
świeży koperek - 1 łyżka
bulion warzywny - 2 l

Instrukcje przygotowania

1.CEBULĘ I ZĄBEK CZOSNKU:
drobno siekamy. Groch moczymy przez kilka godzin i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy wywar rybny na bazie włoszczyzny.
2.W GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ,:
dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Wsypujemy paprykę, przez chwilę prażymy, mieszając. Dodajemy majeranek, podgrzewamy wszystkie składniki, po czym zalewamy pomidorami. Doprawiamy odrobiną skórki startej z cytryny oraz mielonym białym pieprzem. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do zredukowania. Wlewamy wywar rybny, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany groch, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
3.ŁOSOSIA KROIMY W GRUBĄ:
kostkę i odstawiamy, aby uzyskał temperaturę pokojową. Pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę smażymy z obydwu stron na odrobinie oleju. Kilka kawałków odkładamy na bok, resztę przekładamy do garnka z zupą.
Grochówka rybna

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CEBULĘ I ZĄBEK CZOSNKU

drobno siekamy. Groch moczymy przez kilka godzin i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy wywar rybny na bazie włoszczyzny.

2

W GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ,

dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Wsypujemy paprykę, przez chwilę prażymy, mieszając. Dodajemy majeranek, podgrzewamy wszystkie składniki, po czym zalewamy pomidorami. Doprawiamy odrobiną skórki startej z cytryny oraz mielonym białym pieprzem. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do zredukowania. Wlewamy wywar rybny, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany groch, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.

3

ŁOSOSIA KROIMY W GRUBĄ

kostkę i odstawiamy, aby uzyskał temperaturę pokojową. Pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę smażymy z obydwu stron na odrobinie oleju. Kilka kawałków odkładamy na bok, resztę przekładamy do garnka z zupą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2750 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

687,5 kcal

🥑

Tłuszcz

33,5 g

🌾

Węglowodany

56,2 g

🥬

Błonnik

43,4 g

💪

Białko

43,4 g

Podobne przepisy

Grochówka rybna - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl