tom-car24.com.pl

Jackfruit w sosie teriyaki • przepis • składniki • przygotowanie

Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!

Jackfruit w sosie teriyaki

Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jackfruit - 556 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
marchew - 1 szt.
skrobia kukurydziana - 2 łyżki
woda - 1 szkl
cukier trzcinowy - 0,5 szkl
sos sojowy - 0,5 szkl
ocet ryżowy - 2 łyżki
imbir świeży - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 3 szt.
syrop klonowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY JACKFRUITA:
Jackfruita odsączamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy na nim owoc chlebowca i marchewkę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek wyciskamy przez praskę. W misce łączymy wodę ze skrobią kukurydzianą. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek i syrop klonowy.
3.DUSIMY JACKFRUITA:
Zarumienionego jackfruita zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
4.PODAJEMY DANIE:
Papryczkę chili siekamy w cienkie paski. Jackfruita przenosimy na talerz i oprószamy papryczką i sezamem. Danie podajemy gorące z dodatkiem ryżu.
Jackfruit w sosie teriyaki

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY JACKFRUITA

Jackfruita odsączamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy na nim owoc chlebowca i marchewkę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek wyciskamy przez praskę. W misce łączymy wodę ze skrobią kukurydzianą. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek i syrop klonowy.

3

DUSIMY JACKFRUITA

Zarumienionego jackfruita zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.

4

PODAJEMY DANIE

Papryczkę chili siekamy w cienkie paski. Jackfruita przenosimy na talerz i oprószamy papryczką i sezamem. Danie podajemy gorące z dodatkiem ryżu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

820,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

410,1 kcal

🥑

Tłuszcz

6 g

🌾

Węglowodany

79,1 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy