tom-car24.com.pl

Jajka w sosie tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 8 szt.
ogórek konserwowy - 3 szt.
kapar - 1 łyżeczka
pieczarki marynowane - 20 g
szalotka - 0,5 szt.
majonez - 5 łyżek
śmietanka 18% - 5 łyżek
musztarda - 1 łyżka
sól - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 0,3 łyżeczki
natka pietruszki - 0,25 pęczka
świeży koperek - 0,25 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Ogórki, kapary i grzybki drobno siekamy. Szalotkę delikatnie obieramy i również drobno siekamy (im drobniej, tym lepiej). Wszystko przekładamy do miski.
2.DODAJEMY ŚMIETANĘ, MUSZTARDĘ I MAJONEZ:
Do miski dodajemy śmietanę, musztardę oraz majonez. Mieszamy.
3.DODAJEMY PRZYPRAWY I ZIOŁA:
Zioła myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Zostawiamy jednak kilka listków pietruszki do dekoracji jajek. Dodajemy sól oraz pieprz. Wrzucamy do miski także posiekane zioła. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut.
4.GOTUJEMY JAJKA:
Do garnka wlewamy 700 ml wody i wkładamy jajka. Ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7-8 minut. Potem ściągamy garnek z kuchenki i wylewamy z niego wrzątek. Zalewamy jajka chłodną wodą i studzimy je.
5.OBIERAMY I KROIMY JAJKA:
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.
6.SERWUJEMY JAJKA:
Sos tatarski wyciągamy z lodówki i przekładamy go na wybrane naczynie do serwowania. Potem układamy na nim połówki jajek i dekorujemy pietruszką. Życzymy smacznego!
Jajka w sosie tatarskim

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ogórki, kapary i grzybki drobno siekamy. Szalotkę delikatnie obieramy i również drobno siekamy (im drobniej, tym lepiej). Wszystko przekładamy do miski.

2

DODAJEMY ŚMIETANĘ, MUSZTARDĘ I MAJONEZ

Do miski dodajemy śmietanę, musztardę oraz majonez. Mieszamy.

3

DODAJEMY PRZYPRAWY I ZIOŁA

Zioła myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Zostawiamy jednak kilka listków pietruszki do dekoracji jajek. Dodajemy sól oraz pieprz. Wrzucamy do miski także posiekane zioła. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut.

4

GOTUJEMY JAJKA

Do garnka wlewamy 700 ml wody i wkładamy jajka. Ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7-8 minut. Potem ściągamy garnek z kuchenki i wylewamy z niego wrzątek. Zalewamy jajka chłodną wodą i studzimy je.

5

OBIERAMY I KROIMY JAJKA

Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.

6

SERWUJEMY JAJKA

Sos tatarski wyciągamy z lodówki i przekładamy go na wybrane naczynie do serwowania. Potem układamy na nim połówki jajek i dekorujemy pietruszką. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1302,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

325,6 kcal

🥑

Tłuszcz

25,7 g

🌾

Węglowodany

8,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy

Jajka w sosie tatarskim - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl