tom-car24.com.pl

Babeczki z polewą • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!

Babeczki z polewą

Przygotowanie babeczek to nic trudnego. Sekret tkwi w ich udekorowaniu. Zobacz, jak to zrobić!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 125 g
czekolada biała - 200 g
czekolada deserowa - 30 g
jajko - 2 szt.
masło - 125 g
mąka pszenna - 175 g
mleko - 50 ml
orzech laskowy - 75 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY:
Orzechy laskowe mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło, cukier i sól miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Dodajemy mieszankę orzechów na przemian z mlekiem, mieszając. Papilotki wkładamy do wgłębień blachy do pieczenia muffinów, a następnie napełniamy je ciastem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 30–35 minut na jasnobrązowy kolor. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z zagłębień blachy.
2.BABECZKI OZDABIAMY WZOREM:
Białą i ciemną czekoladę oddzielnie drobno siekamy i roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Powierzchnię babeczek smarujemy białą czekoladą. Ciemną czekoladę przelewamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, odcinamy mały narożnik. Na babeczkach robimy cienkie kółka, a następnie za pomocą wykałaczek rozciągamy je od wewnątrz na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Babeczki z polewą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY

Orzechy laskowe mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło, cukier i sól miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie miksujemy. Dodajemy mieszankę orzechów na przemian z mlekiem, mieszając. Papilotki wkładamy do wgłębień blachy do pieczenia muffinów, a następnie napełniamy je ciastem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 30–35 minut na jasnobrązowy kolor. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z zagłębień blachy.

2

BABECZKI OZDABIAMY WZOREM

Białą i ciemną czekoladę oddzielnie drobno siekamy i roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Powierzchnię babeczek smarujemy białą czekoladą. Ciemną czekoladę przelewamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, odcinamy mały narożnik. Na babeczkach robimy cienkie kółka, a następnie za pomocą wykałaczek rozciągamy je od wewnątrz na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3919,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

326,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,7 g

🌾

Węglowodany

33,8 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Babeczki z polewą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl