tom-car24.com.pl

Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowany kurczak, świeże warzywa i najlepsza bagietka tworzą kompozycję składników, którą warto wykorzystać, by przygotować wyjątkową kanapkę - prostą, sycącą i pyszną!

Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami

Grillowany kurczak, świeże warzywa i najlepsza bagietka tworzą kompozycję składników, którą warto wykorzystać, by przygotować wyjątkową kanapkę - prostą, sycącą i pyszną!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 2 szt.
miód - 4 łyżki
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sok z limonki - 10 ml
sos sojowy - 2 łyżki
cebula czerwona - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
marchew - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
rukola - 40 g
sałata lodowa - 240 g
ząbek czosnku - 2 szt.
ocet winny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 100 ml
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Miód łączymy w misce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z limonki, olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
2.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Piersi kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym, aż mięso lekko się zezłoci. Zgrillowane piersi przekładamy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY:
Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się rozdrobnią i połączą.
4.SKŁADAMY KANAPKI:
Bagietki przekrawamy w poprzek na dwie równe części, a każdą część wzdłuż na pół, nie przecinając pieczywa do końca - tworzymy z nich kieszonki na składniki kanapki. Na dolną część bagietki nakładamy kolejno: porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, paprykę pokrojoną w dość szerokie słupki, cebulę pokrojoną w krążki i rukolę.
Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

Miód łączymy w misce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z limonki, olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

2

GRILLUJEMY KURCZAKA

Piersi kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym, aż mięso lekko się zezłoci. Zgrillowane piersi przekładamy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY

Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się rozdrobnią i połączą.

4

SKŁADAMY KANAPKI

Bagietki przekrawamy w poprzek na dwie równe części, a każdą część wzdłuż na pół, nie przecinając pieczywa do końca - tworzymy z nich kieszonki na składniki kanapki. Na dolną część bagietki nakładamy kolejno: porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, paprykę pokrojoną w dość szerokie słupki, cebulę pokrojoną w krążki i rukolę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2912,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

728,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,7 g

🌾

Węglowodany

71,4 g

🥬

Błonnik

31,6 g

💪

Białko

31,6 g

Podobne przepisy

Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl