tom-car24.com.pl

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami

Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
kasza jaglana - 200 g
masło - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
wino białe - 100 ml
czosnek niedźwiedzi - 30 g
ser kozi - 150 g
szparagi zielone - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KASZOTTO:
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kaszę jaglaną płuczemy i osączamy. Szalotki i kaszę podsmażamy z 2 łyżkami gorącego oleju przez 1-2 minuty aż do zeszklenia. Dolewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Dolewamy bulion, a następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do spęcznienia na 15 minut.
2.PODSMAŻAMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Kroimy lub strugamy w poprzek w plasterki o grubości ok. 1 cm. Czosnek niedźwiedzi przebieramy, myjemy i drobno siekamy. Szparagi podsmażamy na gorącym maśle przez 4-5 minut, obracając – doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.DOPRAWIAMY KASZOTTO:
Czosnek niedźwiedzi dodajemy wraz z 80 g koziego sera do kaszotta i doprawiamy do smaku. Przekładamy na talerze, na wierzchu rozkładamy szparagi i dekorujemy pozostałym kozim serem.
Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KASZOTTO

Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kaszę jaglaną płuczemy i osączamy. Szalotki i kaszę podsmażamy z 2 łyżkami gorącego oleju przez 1-2 minuty aż do zeszklenia. Dolewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Dolewamy bulion, a następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do spęcznienia na 15 minut.

2

PODSMAŻAMY SZPARAGI

Szparagi myjemy, obieramy od dołu na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Kroimy lub strugamy w poprzek w plasterki o grubości ok. 1 cm. Czosnek niedźwiedzi przebieramy, myjemy i drobno siekamy. Szparagi podsmażamy na gorącym maśle przez 4-5 minut, obracając – doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

DOPRAWIAMY KASZOTTO

Czosnek niedźwiedzi dodajemy wraz z 80 g koziego sera do kaszotta i doprawiamy do smaku. Przekładamy na talerze, na wierzchu rozkładamy szparagi i dekorujemy pozostałym kozim serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1940,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485,1 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

48,3 g

🥬

Błonnik

17,4 g

💪

Białko

17,4 g

Podobne przepisy