tom-car24.com.pl

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym

Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 100 g
jajko - 1 szt.
masło klarowane - 6 łyżek
papryka mielona słodka - 1 szczypta
mięso wieprzowe schab - 240 g
mąka pszenna - 2 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 0,5 łyżeczki
musztarda - 2 łyżeczki
ogórek konserwowy - 40 g
sól - 1 szczypta
śmietana 12% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Korniszony osączamy, dymkę oczyszczamy i oba składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z kwaśną śmietaną, musztardą. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
2.PANIERUJEMY SCHAB:
Kotlety myjemy, osuszamy. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w lekko roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając.
3.SMAŻYMY KOTLETY SCHABOWE:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotlety przez ok. 5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą złotobrązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym i studzimy. Zabieramy razem z zapakowanym osobno dipem na piknik i podajemy.
Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Korniszony osączamy, dymkę oczyszczamy i oba składniki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z kwaśną śmietaną, musztardą. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

2

PANIERUJEMY SCHAB

Kotlety myjemy, osuszamy. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w lekko roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, lekko dociskając.

3

SMAŻYMY KOTLETY SCHABOWE

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotlety przez ok. 5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą złotobrązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym i studzimy. Zabieramy razem z zapakowanym osobno dipem na piknik i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2089,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

522,3 kcal

🥑

Tłuszcz

34 g

🌾

Węglowodany

29,1 g

🥬

Błonnik

20 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl