tom-car24.com.pl

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie

W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku

W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
masło - 100 g
sól - 1 szczypta
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
ser epoisses - 200 g
sok z cytryny - 50 ml
świeży koperek - 25 g
Szpinak Baby - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4 PŁATY:
folii aluminiowej i naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
2.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ SER:
Epoisses lub Fromage des Vosges przed przygotowaniem potrawy trzymaj w temperaturze pokojowej od kilku godzin do 1 dnia, aby był odpowiednio dojrzały.
3.PRZYGOTOWANIE POZBAWIONE SKÓRY:
i ości filety z łososia przekrawamy na pół.
4.PŁATY FOLII ALUMINIOWEJ:
składamy kilkakrotnie, tak by były one nieco szersze od kawałków łososia.
5.KAŻDY KAWAŁEK FOLII:
aluminiowej z jednej strony smarujemy niewielką ilością masła oraz posypujemy pieprzem kolorowym.
6.KAWAŁKI ŁOSOSIA UKŁADAMY:
na desce i robimy długie nacięcia (nie na wylot) nożem wzdłuż fileta (2 nacięcia na kawałek).
7.NACIĘCIA WYPEŁNIAMY SEREM:
Epoisses.
8.KAWAŁKI ŁOSOSIA Z:
serem układamy na wcześniej przygotowanych kawałkach folii z pieprzem.
9.WIERZCH ŁOSOSIA POSYPUJEMY:
odrobiną pieprzu kolorowego i odrobiną soli.
10.RYBĘ NA TACKACH:
wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 190°C (termoobieg), przełączamy na funkcję zapiekania i pieczemy ok.
11.5-10 MINUT (CZAS:
pieczenia zależy od wielkości filetów).
12.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy olej rzepakowy i odrobinę masła.
13.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, na patelnię wrzucamy świeży szpinak.
14.DO SZPINAKU DODAJEMY:
odrobinę soli.
15.SMAŻĄC, DELIKATNIE PRZERZUCAMY:
go na patelni.
16.DO MAŁEGO GARNKA:
wrzucamy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy je do momentu pojawienia się migdałowej piany.
17.NASTĘPNIE DO MASŁA:
dodajemy sok z połowy cytryny oraz posiekany koperek (pozostawiamy część koperku do dekoracji).
18.SOS DOPRAWIAMY ODROBINĄ:
soli.
19.PRZED SAMYM PODANIEM:
sosu możemy dodać do niego odrobinę świeżego, posiekanego koperku.
20.JAK PODAWAĆ SZPINAK:
układamy na talerzu.
21.NA SZPINAK NAKŁADAMY:
filet z łososia, polewamy go sosem i dekorujemy połówką cytryny obtoczoną w koperku.
22.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4 PŁATY

folii aluminiowej i naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).

2

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ SER

Epoisses lub Fromage des Vosges przed przygotowaniem potrawy trzymaj w temperaturze pokojowej od kilku godzin do 1 dnia, aby był odpowiednio dojrzały.

3

PRZYGOTOWANIE POZBAWIONE SKÓRY

i ości filety z łososia przekrawamy na pół.

4

PŁATY FOLII ALUMINIOWEJ

składamy kilkakrotnie, tak by były one nieco szersze od kawałków łososia.

5

KAŻDY KAWAŁEK FOLII

aluminiowej z jednej strony smarujemy niewielką ilością masła oraz posypujemy pieprzem kolorowym.

6

KAWAŁKI ŁOSOSIA UKŁADAMY

na desce i robimy długie nacięcia (nie na wylot) nożem wzdłuż fileta (2 nacięcia na kawałek).

7

NACIĘCIA WYPEŁNIAMY SEREM

Epoisses.

8

KAWAŁKI ŁOSOSIA Z

serem układamy na wcześniej przygotowanych kawałkach folii z pieprzem.

9

WIERZCH ŁOSOSIA POSYPUJEMY

odrobiną pieprzu kolorowego i odrobiną soli.

10

RYBĘ NA TACKACH

wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 190°C (termoobieg), przełączamy na funkcję zapiekania i pieczemy ok.

11

5-10 MINUT (CZAS

pieczenia zależy od wielkości filetów).

12

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy olej rzepakowy i odrobinę masła.

13

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, na patelnię wrzucamy świeży szpinak.

14

DO SZPINAKU DODAJEMY

odrobinę soli.

15

SMAŻĄC, DELIKATNIE PRZERZUCAMY

go na patelni.

16

DO MAŁEGO GARNKA

wrzucamy masło, podgrzewamy i rozpuszczamy je do momentu pojawienia się migdałowej piany.

17

NASTĘPNIE DO MASŁA

dodajemy sok z połowy cytryny oraz posiekany koperek (pozostawiamy część koperku do dekoracji).

18

SOS DOPRAWIAMY ODROBINĄ

soli.

19

PRZED SAMYM PODANIEM

sosu możemy dodać do niego odrobinę świeżego, posiekanego koperku.

20

JAK PODAWAĆ SZPINAK

układamy na talerzu.

21

NA SZPINAK NAKŁADAMY

filet z łososia, polewamy go sosem i dekorujemy połówką cytryny obtoczoną w koperku.

22

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2409,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

602,4 kcal

🥑

Tłuszcz

50,5 g

🌾

Węglowodany

3,2 g

🥬

Błonnik

32,1 g

💪

Białko

32,1 g

Podobne przepisy

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl