tom-car24.com.pl

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami

Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

batat - 1 szt.
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
papryka zielona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
rozmaryn świeży - 8 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
estragon świeży - 2 łyżki
masło - 4 łyżeczki
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
szałwia świeża - 5 g
ząbek czosnku - 3 szt.
kurczak - 1 szt.
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚWIEŻE ZIOŁA, SKŁADNIKI MIKSU:
ziołowego wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy. Skórkę sparzonej i wyszorowanej cytryny ścieramy i dodajemy do ziół wraz z 3 ząbkami pokrojonego czosnku. Miksujemy. Dodajemy 4 łyżeczki miękkiego masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.
2.ZAKŁADAMY JEDNORAZOWE RĘKAWICZKI I:
rozsmarowujemy miks ziołowy pod skórą kurczaka. Jeśli skóra nie chce odejść, pomagamy sobie nożem. Marynatę rozprowadzamy również na skórze oraz wewnątrz kurczaka. Cytrynę otartą wcześniej ze skórki kroimy w ćwiartki i faszerujemy nią kurczaka. Do środka kurczaka dajemy garść tymianku. Układamy kurczaka w naoliwionym naczyniu żaroodpornym i wiążemy mu nóżki.
3.UMYTEGO BATATA KROIMY NA:
pół, a następnie w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy w paski. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy igły z jednej gałązki rozmarynu. Warzywa polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚWIEŻE ZIOŁA, SKŁADNIKI MIKSU

ziołowego wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy. Skórkę sparzonej i wyszorowanej cytryny ścieramy i dodajemy do ziół wraz z 3 ząbkami pokrojonego czosnku. Miksujemy. Dodajemy 4 łyżeczki miękkiego masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.

2

ZAKŁADAMY JEDNORAZOWE RĘKAWICZKI I

rozsmarowujemy miks ziołowy pod skórą kurczaka. Jeśli skóra nie chce odejść, pomagamy sobie nożem. Marynatę rozprowadzamy również na skórze oraz wewnątrz kurczaka. Cytrynę otartą wcześniej ze skórki kroimy w ćwiartki i faszerujemy nią kurczaka. Do środka kurczaka dajemy garść tymianku. Układamy kurczaka w naoliwionym naczyniu żaroodpornym i wiążemy mu nóżki.

3

UMYTEGO BATATA KROIMY NA

pół, a następnie w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy w paski. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy igły z jednej gałązki rozmarynu. Warzywa polewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4442,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1110,6 kcal

🥑

Tłuszcz

76,5 g

🌾

Węglowodany

37,1 g

🥬

Błonnik

67,1 g

💪

Białko

67,1 g

Podobne przepisy

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl