tom-car24.com.pl

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim • przepis • składniki • przygotowanie

Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czosnek niedźwiedzi - 15 g
jajko - 6 szt.
marchew - 1 szt.
mleko 3,2% - 50 ml
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 0,5 łyżeczki
szparagi zielone - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MASY JAJECZNEJ:
Czosnek niedźwiedzi umyć, otrząsnąć z wody, pozbawić twardych ogonków, większe liście przekroić na pół. Włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką)5 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
2.PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Marchew umyć, obrać, pokroić na słupki długości 4 cm i grubości 0,5 cm. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić szparagi na 4-cm kawałki, grubsze szparagi dodatkowo przekroić na pół.
3.GOTOWANIE OMLETU NA PARZE:
Płytki wkład do gotowania na parze wyścielić papierem do pieczenia (tak aby płynna masa nie mogła wypływać, a niektóre z bocznych szczelin pozostały odkryte). Włożyć do wkładu warzywa. Płytki wkład do gotowania na parze nałożyć na głęboki i umieścić całość na pojemniku miksującym.
Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MASY JAJECZNEJ

Czosnek niedźwiedzi umyć, otrząsnąć z wody, pozbawić twardych ogonków, większe liście przekroić na pół. Włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką)5 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

2

PRZYGOTOWANIE WARZYW

Marchew umyć, obrać, pokroić na słupki długości 4 cm i grubości 0,5 cm. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić szparagi na 4-cm kawałki, grubsze szparagi dodatkowo przekroić na pół.

3

GOTOWANIE OMLETU NA PARZE

Płytki wkład do gotowania na parze wyścielić papierem do pieczenia (tak aby płynna masa nie mogła wypływać, a niektóre z bocznych szczelin pozostały odkryte). Włożyć do wkładu warzywa. Płytki wkład do gotowania na parze nałożyć na głęboki i umieścić całość na pojemniku miksującym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

571,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

285,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,1 g

🌾

Węglowodany

11,8 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

22,8 g

Podobne przepisy