tom-car24.com.pl

Mrożone truskawki w syropie waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.

Mrożone truskawki w syropie waniliowym

Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
truskawka - 1 kg
woda - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE TRUSKAWKI MYJEMY,:
usuwamy szypułki i przekładamy do słoików.
2.W GARNKU MIESZAMY:
wodę z cukrem i cukrem wanilinowym.
3.CAŁOŚĆ GOTUJEMY I:
trzymamy na ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
4.GOTOWY SYROP ODSTAWIAMY:
do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.
5.ZIMNYM SYROPEM ZALEWAMY:
truskawki, zostawiając około 2 cm przestrzeni pod nakrętką.
6.ZAKRĘCAMY SŁOIKI I:
wstawiamy do zamrażarki.
7.PRZED UŻYCIEM WYJMUJEMY:
truskawki z zamrażarki, ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż owoce się rozmrożą.
Mrożone truskawki w syropie waniliowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE TRUSKAWKI MYJEMY,

usuwamy szypułki i przekładamy do słoików.

2

W GARNKU MIESZAMY

wodę z cukrem i cukrem wanilinowym.

3

CAŁOŚĆ GOTUJEMY I

trzymamy na ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.

4

GOTOWY SYROP ODSTAWIAMY

do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.

5

ZIMNYM SYROPEM ZALEWAMY

truskawki, zostawiając około 2 cm przestrzeni pod nakrętką.

6

ZAKRĘCAMY SŁOIKI I

wstawiamy do zamrażarki.

7

PRZED UŻYCIEM WYJMUJEMY

truskawki z zamrażarki, ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż owoce się rozmrożą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1233,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

154,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,4 g

🌾

Węglowodany

39,1 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

0,8 g

Podobne przepisy