tom-car24.com.pl

Naleśniki z kurczakiem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 0,5 szt.
kurczak filety z piersi - 1 szt.
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
kumin - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ser żółty - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
mleko - 200 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 5 g
woda - 80 ml
mąka pszenna - 150 g
Szpinak Baby - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY FARSZ:
Mięso kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski i dodajemy do kurczaka, delikatnie obsmażamy. Doprawiamy odrobiną kminu rzymskiego i imbiru. Studzimy farsz i dodajemy do niego ser starty na tarce o grubych oczkach.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA:
Roztapiamy masło. Do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, jajko i roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dzielimy je na dwie porcje, przelewając je do osobnych misek. Do jednej dodajemy kurkumę i miksujemy, do drugiej drobno posiekany szpinak i również miksujemy. Do obu misek dodajemy po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki. Naleśniki smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni, natłuszczonej oliwą. Farsz układamy na naleśnikach, zwijamy je i delikatnie opiekamy na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 3-4 minuty.
Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY FARSZ

Mięso kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski i dodajemy do kurczaka, delikatnie obsmażamy. Doprawiamy odrobiną kminu rzymskiego i imbiru. Studzimy farsz i dodajemy do niego ser starty na tarce o grubych oczkach.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA

Roztapiamy masło. Do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, jajko i roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dzielimy je na dwie porcje, przelewając je do osobnych misek. Do jednej dodajemy kurkumę i miksujemy, do drugiej drobno posiekany szpinak i również miksujemy. Do obu misek dodajemy po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki. Naleśniki smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni, natłuszczonej oliwą. Farsz układamy na naleśnikach, zwijamy je i delikatnie opiekamy na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 3-4 minuty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1812 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

453 kcal

🥑

Tłuszcz

17,2 g

🌾

Węglowodany

39,9 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy

Naleśniki z kurczakiem i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl