tom-car24.com.pl

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby

Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 1 szt.
truskawka - 70 g
syrop z agawy - 2 łyżki
borówki - 50 g
miód - 2 łyżki
serek homogenizowany waniliowy - 250 g
mąka orkiszowa - 1,5 łyżki
brzoskwinia - 3 szt.
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
mąka pszenna pełnoziarnista - 1 łyżka
mięta świeża - 2 łyżki
syrop klonowy - 65 g
olej kokosowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.OMLET Z BANANAMI:
i truskawkami Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
2.BIAŁKA UBIJAMY W:
misce na sztywną pianę.
3.DODAJEMY ŻÓŁTKA I:
ubijamy przez chwilę.
4.OSŁADZAMY SYROPEM Z:
agawy, delikatnie mieszamy rózgą.
5.DODAJEMY MĄKĘ I:
ponownie delikatnie łączymy składniki.
6.NA PATELNI ROZTAPIAMY:
olej kokosowy.
7.WLEWAMY MASĘ I:
smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem.
8.ODWRACAMY NA DRUGĄ:
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
9.NA OMLET KŁADZIEMY:
pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki.
10.OPCJONALNIE MOŻEMY SKROPIĆ:
syropem z agawy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
11.OMLET Z BORÓWKAMI:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
12.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę.
13.DODAJEMY ŻÓŁTKA I:
ubijamy przez chwilę.
14.OSŁADZAMY MIODEM I:
dodajemy mąkę orkiszową.
15.DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
za pomocą rózgi.
16.NA PATELNI ROZTAPIAMY:
olej kokosowy.
17.WLEWAMY MASĘ I:
smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
18.ODWRACAMY NA DRUGĄ:
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
19.SEREK NAKŁADAMY NA:
połowę omletu (ilość wedle uznania).
20.WYKŁADAMY BORÓWKI. DEKORUJEMY LISTKIEM:
mięty.
21.OMLET Z GORĄCYMI:
brzoskwiniami Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. OWOCE KROIMY W: plastry.
22.NA ROZGRZANĄ SUCHĄ:
patelnię wlewamy syrop klonowy.
23.WRZUCAMY BRZOSKWINIE I:
karmelizujemy je w syropie.
24.OD CZASU DO:
czasu mieszamy drewnianą szpatułką.
25.GDY OWOCE SIĘ:
dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła.
26.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
27.JAJKA MYJEMY, ODDZIELAMY:
białka od żółtek.
28.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę.
29.DODAJEMY ŻÓŁTKA I:
ubijamy przez chwilę.
30.OSŁADZAMY MASĘ 1:
łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki.
31.DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
za pomocą rózgi.
32.NA PATELNI ROZTAPIAMY:
olej kokosowy.
33.WLEWAMY MASĘ I:
smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
34.ODWRACAMY NA DRUGĄ:
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
35.OMLET PRZEKŁADAMY NA:
talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. OMLET SKŁADAMY NA: pół.
36.WIERZCH DEKORUJEMY KILKOMA:
kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.
Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby

Czas przygotowania

20 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OMLET Z BANANAMI

i truskawkami Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.

2

BIAŁKA UBIJAMY W

misce na sztywną pianę.

3

DODAJEMY ŻÓŁTKA I

ubijamy przez chwilę.

4

OSŁADZAMY SYROPEM Z

agawy, delikatnie mieszamy rózgą.

5

DODAJEMY MĄKĘ I

ponownie delikatnie łączymy składniki.

6

NA PATELNI ROZTAPIAMY

olej kokosowy.

7

WLEWAMY MASĘ I

smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem.

8

ODWRACAMY NA DRUGĄ

stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.

9

NA OMLET KŁADZIEMY

pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki.

10

OPCJONALNIE MOŻEMY SKROPIĆ

syropem z agawy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.

11

OMLET Z BORÓWKAMI

Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.

12

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę.

13

DODAJEMY ŻÓŁTKA I

ubijamy przez chwilę.

14

OSŁADZAMY MIODEM I

dodajemy mąkę orkiszową.

15

DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

za pomocą rózgi.

16

NA PATELNI ROZTAPIAMY

olej kokosowy.

17

WLEWAMY MASĘ I

smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.

18

ODWRACAMY NA DRUGĄ

stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.

19

SEREK NAKŁADAMY NA

połowę omletu (ilość wedle uznania).

20

WYKŁADAMY BORÓWKI. DEKORUJEMY LISTKIEM

mięty.

21

OMLET Z GORĄCYMI

brzoskwiniami Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. OWOCE KROIMY W: plastry.

22

NA ROZGRZANĄ SUCHĄ

patelnię wlewamy syrop klonowy.

23

WRZUCAMY BRZOSKWINIE I

karmelizujemy je w syropie.

24

OD CZASU DO

czasu mieszamy drewnianą szpatułką.

25

GDY OWOCE SIĘ

dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła.

26

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

27

JAJKA MYJEMY, ODDZIELAMY

białka od żółtek.

28

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę.

29

DODAJEMY ŻÓŁTKA I

ubijamy przez chwilę.

30

OSŁADZAMY MASĘ 1

łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki.

31

DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

za pomocą rózgi.

32

NA PATELNI ROZTAPIAMY

olej kokosowy.

33

WLEWAMY MASĘ I

smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.

34

ODWRACAMY NA DRUGĄ

stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.

35

OMLET PRZEKŁADAMY NA

talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. OMLET SKŁADAMY NA: pół.

36

WIERZCH DEKORUJEMY KILKOMA

kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

861,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

430,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18,1 g

🌾

Węglowodany

57,5 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy